O ședință de jumătate de oră pe lună se plătește cu 5.000 lei din bani publici!

În mod normal, calitatea de membru în consiliul de administrație (CA) al unei companii în care acționar majoritar sau unic este statul român, ar trebui să aibă în spate o pregătire și o experiență profesională legată de acel domeniu.

În realitate, consiliile de administrație sunt umplute cu membri de partid care în campanie au ajutat la lipit afișe, la împărțit pliante sau, într-un fel sau altul, partidul trebuie să-i recompenseze cu ceva pentru activitatea electorală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Spre exemplu, societetea Troleibuzul SA, cea care a funcționat mulți ani în pierdere și abia făcea față cheltuielilor, a ajuns să remunereze un membru al consiliului de administrație cu suma de 5.000 lei (brut) pentru participarea la ședință. Și în total sunt 5 astfel de membri la SC Troleibuzul.

Deși în ședințele consiliului de administrație, care au loc de regulă o dată pe lună, membrii ar trebui să ia decizii despre activitatea managerială a societății, lucrurile stau altfel.

Ședința respectivă durează maxim jumătate de oră, timp în care se servesc cafelele și pișcoturile de rigoare, membrii CA-ului aprobă solicitările directorului societății, semnează de participare, încasează plicul cu bănuții munciți cu sudoarea frunții și pleacă așa cum au venit.

Pentru acest lucru, consilierii județeni Valentin Stavarache și Radu Tudorel, reprezentanții CJ Neamț în cadrul societății Troleibuzul, au considerat că îndemnizațiile celor 5 membri CA sunt prea mici în comparație cu efortul depus și au hotărât pe 17 noiembrie 2021 să le mărească la 5.000 lei pentru fiecare.

Mai mult, consilierul județean Valentin Stavarache a decis ca secretara de ședință, cea care scrie procesul-verbal o dată pe lună să fie remunerată cu 1.600 lei brut. Adunând aceste sume, rezultă că societatea Troleibuzul are de plătit, din bani publici, peste 300.000 lei pe an pentru aceste sinecuri.

Aceste lucruri nu se întâmplă doar la SC Troleibuzul, ci la majoritatea societăților cu capital majoritar de stat din Neamț: DRUPO, Publiserv, Salubritas, Parking, LocativServ, etc.

Tot jumătate de oră țin și ședințele celorlalte societăți, tot cu cafele și pișcoturi, diferența între ele si Troleibuzul este la îndemnizațiile plătite. La societățile din subordinea primăriei de plătesc 1.700 lei (brut), iar la Troleibuzul 5.000 lei (brut).

Spre exemplu, la Publiserv, Locativ Serv și Salubritas, 80% din noii membri ai consiliilor de administrație sunt cei care în campania electorală au mers cu Andrei Carabelea la împărțit pliante prin oraș și s-au ocupat de distribuirea postărilor pe facebook. Drept recompensă, au primit sinecuri la societățile primăriei.

PUBLICITATE