O primărie din Neamț vrea să interzică reclamele la videochat

Consilierii locali ai municipiului Roman vor avea de votat la ședința Consiliului Local din această lună un proiect de hotărâre privind interzicerea oricărei forme de publicitate care promovează activități de tip videochat, atât pe domeniul public sau privat al Municipiului Roman, cât și pe domeniile private expuse vizualizării publice.

Potrivit proiectului de hotărâre, se interzice promovarea, sub orice formă, pe mijloacele
fixe sau mobile, audio/video sau pe orice structură, a oricărei forme de publicitate
care promovează activități de tip videochat, în sensul de ”camchat”, adică
expunerea pentru o anumită perioadă a unui model în fața unei camere web, gratis
sau contra plată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Interdicția este valabilă pentru orice fel de promovare, atât pe domeniul public sau privat al Municipiului Roman, cât și pe domeniile private expuse vizualizării publice (pe clădiri, vehicule sau orice alte suprafețe mobile sau imobile care au expunere vizuală publică etc.).

Încălcarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2000 lei și 2500 lei.

Amenda poate fi aplicată atât proprietarului mijlocului publicitar, beneficiarului reclamei cât și proprietarului imobilului pe care este amplasat mijlocul publicitar (teren, clădire, etc.).

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va face de către Poliția Locală și de Primar, prin împuterniciți.

Conform proiectului de hotărâre, în ultima perioadă, pe raza municipiului Roman au început să se desfășoare campanii publicitare de către diverse societăți de videochat, prin care se promit câștiguri financiare importante unei categorii sociale vulnerabile, așa cum sunt tinerii.

Aceste aceste informații sunt accesibile și minorilor, iar aceștia pot fi ușor influențați, prin mesajele și imaginile prezentate, să acceseze site-urile, fiind expuși astfel unor reale pericole.

Având în vedere că aceste activități încalcă normele de moralitate și pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică și psihică a copiilor și tinerilor, ținând cont de lipsa de maturitate intelectuală și nevoia de protecție a acestora cât și de riscurile la care pot fi expuși, Primăria Municipiului Roman nu a avizat/autorizat astfel de campanii publicitare, considerând că astfel de reclame încurajează un comportament la limita moralei publice și sunt inadecvate a se desfășura pe raza municipiului Roman.

Având în vedere cele prezentate, se impune interzicerea promovării sub orice formă, pe mijloacele fixe sau mobile, audio/video sau pe orice structură, a oricărei forme de publicitate, care promovează activități de tip videochat, în sensul de ”camchat”, adică expunerea pentru o anumită perioadă a unui model în fața unei camere web, gratis sau contra plată.

Interdicția trebuie să fie valabilă pentru orice fel de promovare, atât pe domeniul public sau privat al Municipiului Roman, cât și pe domeniile private expuse vizualizării publice (pe clădiri, vehicule sau orice alte suprafețe care au expunere vizuală publică, etc.).

PUBLICITATE