O pietreancă, în mijlocul teatrului de operațiuni militare din Mali (FOTO)

Sg.Maj. Ionela Chetreanu se află din luna septembrie 2019 în Mali, unde Forțele Aeriene Române sprijină Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali, cu scopul de a ajuta la stabilirea condițiilor pentru pace și dezvoltare în condiții durabile în Mali.

Pietreanca Ionela Chetreanu, este una dintre puținele femei din detașament. Ea și-a încput cariera militară în cadrul Batalionului 634 Infanterie Petrodava din Piatra-Neamț, iar astăzi face parte din detașamentul Carpathian Pumas, pentru misiunea din Mali.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urmă cu câteva luni, Ionela alături de ceilalți militari au fost recompensați cu medalia ONU pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în realizarea misiunilor sub egida Organizației Națiunilor de când se află în teatrul de operații Mali.

Astăzi, Ministerul Apărării Naionale, a postat un mesaj emoționant, având-o în prim plan pe Ionela, care a primit pământ românesc, pământ de acasă, prin intermediul unui pachet ajuns cu o aeronavă militară în Mali.

Deși biroul lor e vizavi de al nostru, o văd destul de rar, când schițăm un zâmbet pe hol, în viteză.

În dimineața aceea, agitată, mă cheamă în birou să îmi arate ceva. Văd cutii de carton desfăcute și îmi aduc aminte că tocmai ce am fost anunțați că ne putem ridica de la depozit coletele de acasă, sosite de dimineață de la mii de kilometri depărtare, cu aeronava care ne-a adus noii colegi din structura medicală.

E primul pachet după 3 luni și probabil va fi și ultimul, până la încheierea misiunii. Dintr-o cutie frumos decorată, învelit într-un drapel în miniatură, Ionela scoate la iveală un plic: „Îți vine să crezi la ce s-au gândit colegii de la unitate? Uite, îmi arată în timp ce degetele ei desfac nerăbdătoare hârtia: mi-au trimis….pământ! Pământ de acasă! Ce zici de asta?” și începe să plângă în hohote.

Uite ce negru e! Nu ca nisipul ăsta portocaliu de aici”, continuă ea râzând printre lacrimi. Ce poți să mai zici? I-am pus o mână pe umeri și am început și eu să plâng și să râd în același timp.

Recunosc, am așteptat toți pachetele de acasă de parcă îl așteptam pe Moș Crăciun, deși lista de cumpărături fusese făcută cu strictețe înainte, pentru a ne încadra în cele câteva, puține, kilograme admise.

Nu era vorba atât de utilitatea obiectelor, căci strictul necesar sau produse de igienă putem cumpăra și de la micul magazin din bază, ci de acele lucruri pe care le găsești doar acasă. Lucruri cărora poate înainte nu le dădeai mare importanță, dar deodată îți pot face ziua mai bună: poate fi perechea ta preferată de pijamale, un parfum care-ți amintește de vacanțe, niște plicuri de condimente (se pare că în bază au înlocuit usturoiul cu…turmericul), o pereche de căști, o carte pe care ți-o doreai demult.

Și, cel mai important, acele semne mici de „mă gândesc la tine” atent împachetate și strecurate în bagaj de o mână tremurătoare: un muțunache de pluș trimis cu datoria de a-i ține de urât bravului militar, o verighetă regăsită, o fotografie, un desen în creioane colorate pe care un puști de câțiva anișori a scris stângaci „Tati, te așteptăm acasă”.

Sau o mână de pământ negru, reavăn, pe care mărturisesc că nu m-am putut abține să nu-l pipăi ușor, pe furiș, între degete.

Sg. maj. Ionela Chetreanu, subofițer specialist în cadrul compartimentul financiar, face parte din echipa dislocată în teatrul de operații în septembrie 2019, și a rămas în continuare în Mali pentru a face parte și din rotația a doua a detașamentului participant la misiunea sub egida ONU.

În timp ce, la începutul lunii mai, colegii lor se pregăteau să plece acasă după jumătate de an de misiune, Ionela și ceilalți militari rămași își dozau efortul pentru a continua încă pe-atât.

În plus, în contextul pandemiei, concediul planificat inițial pentru a-i vedea pe cei dragi a rămas pentru ei un vis neîmplinit.” Foto, text: lt. Mirela Vîță/Carpathian Pumas

Detașamentul român participant la misiunea din Mali este compus din piloți, personal tehnic și medical, alături de licoptere IAR-330 Puma L-SAR.

Misiunile de evacuare medicală reprezintă o componentă esențială de sprijin pe care detașamentul de elicoptere îl va furniza în cadrul misiunii MINUSMA de menținere a păcii.

Contribuția detașamentului de elicoptere în cadrul misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare consolidează statutul internațional al României, contribuind la dezvoltarea interoperabilității Armatei României cu armatele statelor participante la misiunea MINUSMA sub egida ONU.

PUBLICITATE