O nouă ZI LIBERĂ pentru români! Vezi calendarul sărbătorilor legale în anul 2018

O nouă zi liberă pentru români! Parlamentari de la toate partidele propun ca pe lângă cele 14 zile libere legale, să mai fie adăugată încă una, şi anume Vinerea Mare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Iniţiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene.În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană”, se arată în expunerea de motive.

În România, Codul Muncii prevede existența a 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Dintre acestea, numărul maxim de zile libere care pot fi în timpul săptămânii este de 12, în condițiile în care prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică mereu duminica.

În 2018, cele 14 zile libere legale pică după cum urmează:

1 și 2 ianuarie (luni și marți)
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
8 și 9 aprilie, prima și a doua zi de Paști (duminică și luni)
1 mai, Ziua Muncii (marți)
1 iunie, Ziua Copilului (vineri)
27 și 28 mai, prima și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
15 august, Adormirea Maicii Domnului (miercuri)
30 noiembrie, Sfântul Andrei (vineri)
1 decembrie, Ziua Naționala a României (sâmbătă)
25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun (marți și miercuri)

Dacă va trece proiectul de lege, vom avea și data de 6 aprilie, Vinerea Mare (vineri), zi liberă.

De remarcat este faptul că Ziua Națională a României, cea în care va fi sărbătorit Centenarul, va pica într-o zi de sâmbătă, drept urmare românii vor avea în 2018 11 zile nelucrătoare legale în timpul săptămânii.

Românii vor avea parte și de câteva minivacanțe în 2018, însă de doar trei zile: prima cade în apropierea Paștelui, când va fi liberă și ziua de 9 aprilie, a doua ar putea avea loc în mai, când data de 1 mai pică într-o marți. Nu este exclus ca autoritățile să declare liberă și ziua de 30 aprilie (luni), pentru a le permite angajaților să își lege ziua liberă legală cu weekendul. Mai avem o minivacanță și la început de iunie, când Ziua Copilului pică într-o zi de vineri, dar și la sfârșitul lui noiembrie, pentru că ziua de 30 noiembrie, adică Sfântul Andrei, va fi sărbătorită tot într-o zi de vineri.

PUBLICITATE