O furtună cu gheață a făcut probleme mari unor tineri aflați pe Ceahlău


Instantaneu 1 (30.05.2016 21-28)În seara zilei de 30 mai, în jurul orei 17:00, o furtună puternică a surprins mai mulți turiști în zona Masivului Ceahlău. Dacă în Durău cantitatea de precipitații a fost de peste 30 l/mp la peste 1200 m a plouat mai mult cu gheată. Temperatura a scăzut brusc de la 19 grade la numai 6 grade și astfel s-a creat un disconfort termic major și periculos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La 15:30 dispeceratul era anunțat atât prin 112/ISU cât și prin Dispeceratul Național Salvamont că în zona cascadei Duruitoarea se solicita un ajutor de urgență.

Echipa de intervenție s-a deplasat în zonă, unde a găsit doi tineri din Galați care inițiaseră apelul de urgență.

20160530_173335Tânăra era în stare de șoc, comunica cu greu și acuza dureri mari în zona cefei, a toracelui și a abdomenului. Cauza era scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade, adică hipotermie, o afecțiune severă din care revenirea fără suport tehnic este aproape imposibilă.

A primit ceai cald, haine și o pelerină izoterma care s-o protejeze de ploaie. Cum starea nu se ameliora s-a solicitat o a doua intervenție cu echipament special. Pe toracele, abdomenul, antebrațele și picioarele victimei au fost atașate comprese termice de unică folosință aflate în dotarea echipelor speciale de salvare.

20160530_174011A fost apoi transportată în stațiunea Durău la baza salvamont și până la venirea autospecialei SMURD au fost continuate proceduri specifice de încălzire a victimelor aflate în hipotermie. În momentul ajungerii în bază, temperatura corpului urcase cu aproape jumătate de grad fiind în jurul valorii de 35.3, adică undeva în jurul zonei relativ sigure .

În jurul orei 19:00 a părăsit Stațiunea Durău cu autospeciala SMURD.

 

 

Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț

PUBLICITATE