O femeie a fost salvată din masivul Ceahlău dupa ce a leșinat de epuizare


DCIM100GOPRO

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O femeie în vârstă de 56 de ani, a fost salvată, în noaptea de marți spre miercuri, din masivul Ceahlău, de salvamontiști, după ce a leșinat din cauza epuizării.

Seful Serviciului Salvamont, Raul Papalicef, a declarat, miercuri, presei, că apelul de urgență a venit în jurul orei 20:00, de la prietenii victimei cu care aceasta se afla pe munte. Turiștii au parcurs un traseu mult prea greu pentru pregătirea lor fizica, din Durău spre cabana Dochia și înapoi spre cascada Duruitoarea, iar femeia (originară din Bârlad) a intrat în stare de epuizare fizică avansată și apoi în stare de soc.

„Practic, din relatările celor care au inițiat apelurile de urgență, după mai multe reprize de vomă, acesta s-a DCIM100GOPROprăbușit pe potecă acuzând și probleme respiratorii. Ajunsă la fața locului echipa de intervenție salvamont a intervenit cu oxigen și după ce s-a constatat că victima intrase în hipotermie usoară (temperatura constatat era 35.4) a inițiat și procedura de prim ajutor pentru acestă situație.
Transportul a fost foarte dificil atât datorită întunericului cât și faptului că victima a trebuit transportată într-o poziție de siguranță pentru a preveni înnecul cu voma. Până în Stațiunea Durău a mai avut încă patru reprize de voma violenta.”, a declarat Raul Papalicef.

DCIM100GOPROÎn jurul orei 23:00, victima a fost predata unui echipaj de la Ambulanță care a transportat-o la spital. Raul Papalicef a atras încă o dată atenția turiștilor că „legile nescrise ale muntelui spun că traseul se alege funcție de condiția fizică a celui mai slab din grup iar lipsa completă a echipamentului poate conduce chiar la pierderea de vieți omenești. Muntele nu iartă” – a mai spus Raul Papalicef.

Dan Mihail B.
PUBLICITATE