O fată de 10 ani a ajuns la spital după ce a fost mușcată de câine. Polițiștii au deschis dosar penal

Ieri, 9 mai, în jurul orei 13:00, polițiștii nemțeni au fost sesizați de către o femeie de 31 de ani, cu privire la faptul că fiica sa ar fi fost mușcată de un câine.

În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la fața locului unde au constatat faptul că, în timp ce o minoră de 10 ani se deplasa pe o stradă din Roznov ar fi fost atacată și mușcată de un câine în zona gambei drepte, ulterior minora fiind transportată de părinți la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane.

Deținerea unui câine sau a oricărui animal, implică ca omul să fie responsabil. Chiar și lipsirea de supraveghere sau lipsa de îngrijire față de animalul deținut poate să ducă la situații care să implice răspunderea materială, civilă sau chiar penală a proprietarului sau deținătorului, asemenea situațiilor în care aceste fapte constituie în mod evident o încălcare a legii, cum sunt actele de cruzime, rănirea, schinguirea, omorârea fără drept a unui animal.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Neamț recomandă tuturor posesorilor de câini să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, adăpost, starea de sănătate, precum și de supravegherea animalelor, astfel încât să prevină neplăcerile față de alte persoane, pentru a ne bucura de beneficiile deținerii unui animal. De asemenea, reamintim faptul că identificarea exemplarelor canine prin microcipare, precum și sterilizarea acestora, cu unele excepții, reprezintă aspecte obligatorii conform O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Fapte precum lăsarea în libertate fără supraveghere, abandonarea, dar și deținerea unor câini din rase periculoase ori cu comportament agresiv, fără îndeplinirea condițiilor legale, neprevenirea atacului canin, precum și lăsarea fără hrană și adăpost, sunt sancționate de normele legale în vigoare, acestea fiind prevăzute de Legea 61/1991 privind normele de conviețuire socială, OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi și Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

Din punct de vedere al răspunderii legale, proprietarii sau deținătorii temporari sunt obligați să ia toate măsurile pentru prevenirea atacului canin, nerespectarea acestui aspect putând fi sancționată contravențional, sau putând chiar întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni.

PUBLICITATE