O drumeție perfectă pe ploaie? Cu Maia Outdoor poți să îți faci planuri de drumeție chiar și atunci când vremea nu e cea mai atractivă

Nu te feri de ture pe munte dacă vremea este mohorâtă sau chiar ploioasă. Cea mai bună soluție este să te pregătești, să îți adaptezi echipamentul și să pornești cu încredere la drum. Ai mai jos câteva sfaturi cum să te protejezi în condiții de umezeală, să fii confortabil și în siguranță dar mai ales optimist într-o tura ploioasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  1. Verifică prognoza meteo

Știi cu siguranță că va ploua, dar trebuie să te informezi și cât va ploua și ce temperaturi vor fi. În felul acesta vei ști să îți adaptezi echipamentul (impermeabil, rezistent la apă sau fără protecție). Nu porni niciodată la drum fără să consulți prognoza sau în condițiile în care sunt anunțate fenomene severe.

  1. Geaca de ploaie e obligatorie

O geacă tehnică de calitate nu îți va oferi doar protecție în fața apei dar va fi ușoara și respirabilă. Geaca tip foiță, așa cum mai este denumită, îți ocupă puțin spațiu în rucsac. În plus datorită membranei respirabile nu vei transpira sau face condens (ca în cazul unei pelerine de ploaie) ceea ce ți-ar putea îngreuna mersul sau menține hainele umede.

O geacă tehnică de calitate are întotdeauna cusăturile acoperite, pentru plus de izolație, manșete reglabile, fermoare impermeabile sau protejate și gluga reglabila. Și aici poți face diferențe de greutate, dacă este foarte ușoara poți avea unele limite la impermeabilitate și invers, o protecție mai mare la apă dar cu câteva grame mai mult.

  1. Îmbrăcămintea stratificată

Dacă pe parcursul drumeției ai parte și de temperaturi scăzute, nu doar de ploaie. atunci este foarte important să îți asiguri un confort termic și să păstrezi un strat uscat aproape de corp. Îmbrăcămintea stratificată te protejează de hipotermie și îți asigură căldură. Alege ca baza (stratul de pe corp) materialele sintetice sau lâna, care absorb umezeala și se usucă rapid. Nu uita acasă bandana sau căciula și mănușile, chiar dacă e vară.

Remintim să eviți bumbacul. Acesta fibră este de evitat mai ales în zilele ploioase întrucât abosarbe umezeala și o menține. În cazul în care hainele tale s-au udat încearcă să le usuci pe cât posibil, în cabana la care poposești sau daca ești cu cortul în antreul acestuia.

  1. Fară apă la picioare

O pereche de bocanci, durabili și rezistenți la apă se impun pe traseele cu ploaie. Pe lângă tratamentul de impermeabilizare pe care îl poți aplica bocancilor poți proteja suplimentar picioarele cu o pereche de parazăpezi. Acestea reduc cantitatea de apă ce poate ajunge în bocanci prin partea superioară.

Evită și aici bumbacul și alege o pereche de șosete cu fibre sintetice și mai puține cusături pentru a evita formarea bășicilor și senzația de umezeală la picioare. Recomandarea noastră sunt șosetele Mund Kilimanjaro, doar cu fibre sintetice, speciale pentru trekking.

  1. Protejează-și rucsacul

Chiar dacă pe parcursul traseului te-ai mai udat puțin cu siguranță nu îți dorești ca toate lucrurile din rucsac să fie la fel de ude (mâncare, haine de schimb sau sacul de dormit). Nu uita să pui husa de ploaie înainte de a porni la drum iar dacă nu ai una împachetează-ți echipamentul în pungi de plastic separate pentru a le proteja.

Maia Outdoor îți recomandă rucsacii Vango cu diferite litraje, realizați din materiale rezistente și dotați cu huse de ploaie în culori vibrante și cu elemente reflectorizante.

  1. Energizeaza-te

Atunci când mergi pe timp ploios ești mai degrabă concentrat pe ajungerea la destinație, păstrarea corpului uscat și a confortului termic. Este la fel de important însă să faci pauze de hidratare și să mănânci. Un plus de energie te va ajuta să parcurgi traseul fără probleme și în plus te ajută la reglarea temperaturii corpului.

  1. Campează în zone mai înalte

Dacă ești în situația de a campa în zilele ploioase asigură-te că nu îți montezi cortul în albia (chiar și secata) unui râu sau pe denivelări ale solului, acolo unde apa s-ar putea acumula sau chiar lua cortul cu totul.

Maia Outdoor îți recomandă, dacă trebuie să campezi pe ploaie, Vango Soul 200 un cort ușor și rapid de montat, stabil și cu materiale rezistente la apă.

  1. Adoptă o atitudine pozitivă

Cu siguranță câțiva stropi de ploaie nu îți vor diminua buna dispoziție. Dacă ești echipat corespunzător și ești mereu pregătit pentru aventură atunci nici măcar o zi ploioasă nu te poate opri. Ba mai mult poți avea parte de peisaje deosebite pe ploaie: cețuri mistice, nori spectaculoși și o atmosferă mai curată. În plus în zilele cu ploaie nu ai parte de aglomerație pe traseu și poți merge relaxat.

La Maia Outdoor credem că orice zi e potrivită pentru mișcare. Te așteptăm în magazin sau online să te echipezi corespunzător și în plus îți oferim câteva sfaturi pentru bună dispoziție.

PUBLICITATE