O comună din Neamț stă pe un butoi cu pulbere. Incidentele din Bolintin s-ar putea repeta

Incidentele grave din orașul Bolintin s-ar putea repeta după aproape 30 de ani. O comună din România stă pe un butoi cu pulbere după un incident violent – notează Libertatea

Sătenii vor să se răzbune pe întreaga comunitate de romi, după ce un adolescent de 16 ani din localitate a fost bătut și tâlhărit de patru tineri romi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Incidentul a avut loc pe 20 septembrie, într-o zi de duminică. Damian, un adolescent de 16 ani din comuna Borca, județul Neamț, a fost tâlhărit și bătut de patru tineri romi, cu vârste între 17 și 23 de ani.

Băiatul, căruia i s-a furat telefonul mobil, s-a ales cu traumatism cranio-cerebral, hematom cranian și contuzie coloana cervicală. Agresorii au fost reținuți chiar a doua zi și trimiși în arest preventiv, pentru 30 de zile.

Dar, pentru unii săteni, intervenția autorităților nu a fost satisfăcătoare.

Mai întâi a avut loc un protest, prezentat în presă ca o ”revoltă etnică”. ”Localnicii acuză membri ai comunităţii rome că le-au făcut traiul insuportabil” (vezi articolul AICI)

În ciuda mesajelor instigatoare la violență, reprezentanții IPJ Neamț au spus pentru Libertatea că ”nu au fost semnalate fapte de natură penală sau contravențională pe perioada desfășurării adunării publice”.

În afară de protest, oamenii și-au făcut un grup de Facebook numit ”Și eu pot fi Damian”. Numele grupului imită sloganurile din recentele proteste antirasiste din SUA, în care protestatarii se identifică cu victima: ”Eu sunt George Floyd”

În descriere se precizează că „nu acceptăm îndemnul la ură, rasism, violențe indiferent de etnie sau sex”.

Cu toate acestea, postările de pe grupul care între timp a ajuns la peste 1.900 de membri și a depășit granițele comunei Borca, includ îndemnuri la violență extremă.

Mulți de pe grup vorbesc despre eșecul autorităților de a-i apăra și propun o metodă de tip vigilante: un grup de cetățeni care își fac singuri dreptate, deoarece nu au încredere în instituții.

Continuarea articolului AICI

PUBLICITATE