Numărul zonelor de agrement amenajate pe malul râurilor crește de la an la an

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Petrecerea timpului liber în natură devine tot mai importantă pentru cei care locuiesc  în orașe și caută o oază de verdeață și relaxare. După modelul Bucureștiului și a altor orașe din țară, precum Timișoara, Arad, Cluj Napoca sau Oradea, care au zone pietonale, piste de biciclete, terenuri pentru sporturi de-a lungul malurilor râurilor care le străbat, la Alba Iulia va fi amenajat un parc de peste cinci hectare de teren în apropierea râului Mureș. 

Timpul petrecut afară pentru recreere câștigă teren 

În fiecare oraș există numeroase opțiuni de petrecere a timpului liber indoor, de la propria casă, unde fiecare se poate relaxa jucând jocul preferat,  poate accesa un joc cum ar fi cele de pe platformele de NetBet, la săli de sport, spații culturale, săli de jocuri și cinematografe. Cu toate acestea se țintește tot mai mult distracția în aer liber. Fie că este vorba despre zone de promenadă, piste de biciclete sau parcuri și terenuri de sport autoritățile au încercat să valorifice malurile unor râuri care străbat orașele. Cel mai recent proiecte peisagistice de acest fel este la Cluj-Napoca, unde în ultimii doi ani s-a modificat semnificativ o zonă de câțiva kilometrii pe ambele maluri ale Someșului. Și la Sibiu, malul Cibinului a fost amenajat recent  în unele locuri cu piste de bicicletă și zone de faleză, iar proiectul pare să continue și cu amenajarea unor zone ce vor avea ca destinație de spațiu artistic. 

Teren de volei, loc de joacă și zonă de plajă

Urmând această tendință de a folosi malurile râurilor, autoritățile locale din Alba Iulia au depus recent, la începutul lunii noiembrie 2023,  documentația necesară pentru obținerea avizelor de amenajare a unei zone de agrement în apropiere de malul râului Mureș. Proiectul prevede amenajarea unui teren de volei, a unei zone de plajă, amenajarea unui loc de joacă cu pardoseală din pietriș granulație mică și a unei zone de picnic. De asemenea, va fi amenajat peisagistic spațiul prin plantarea de arbori, arbuști și gazon natural, amplasarea de stâlpi de iluminat public și a unor structuri metalice pentru pregătirea preparatelor la grătar. Lângă apropierea zonei de agrement va fi realizată și o parcare de 36 de locuri. 

Autoritățile intenționează astfel să ofere un loc de relaxare și în zona de Sud-Est a municipiului după ce un spațiu asemănător a fost deschis în urmă cu câțiva ani, în zona dealului Mamut, în apropierea pădurii. 

PUBLICITATE
SURSĂfoto: pixabay