Noua tulpină a coronavirusului a ajuns în România

ACTUALIZARE:

Ministerul Sănătății spune că, până la acest moment, în țara noastră nu a fost confirmată prezența noii tulpini de Covid-19, depistată prima dată în Marea Britanie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, potrivit unui comunicat l Ministerului Sănătății.

În acest moment există o suspiciune că noua tulpină a virusului ar fi prezentă la un pacient care s-a întors recent în România, însă purtătorul de cuvânt de la Institutul „Matei Balș” spune că urmează să fie făcute teste specifice pentru a se determina dacă, într-adevăr, este vorba de noua variantă a SARS-Cov-2.

Noua tulpină a coronavirusului, descopertă în Marea Britanie, a ajuns în România.

Medicii de la Institutul Matei Balș au descoperit virusul mutant la un bărbat care a venit zilele trecute din Regatul Unit, potrivit România TV.

Acesta a prezentat simptome specifice COVID-19, în urma analizelor stabilindu-se că este infectat cu noua tulpină care este cu 70 la sută mai contagioasă.

Noua tulpină este mult mai contagioasă și ar fi responsabilă de o mare parte din infectările detectate în sudul Angliei, se mai precizează în comunicat. De altfel, în ultimele ore, Marea Britanie a înregistrat un record de noi infectări, aproximativ 40.000. – notează MESAJUL.ro

De ce cauzează îngrijorare această nouă tulpină de coronavirus? Pentru că înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului și suferă mutații care afectează părți importante ale acestuia, unele dintre mutații ducând, conform studiilor de laborator, la creșterea capacității virusului de a infecta.

Cât de repede se răspândește? Noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua variantă iar în prezent aproape două treimi din cazuri.

Premierul Boris Johnson a spus că noua variantă de virus poate fi cu până la 70% mai transmisibilă.

„Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat  ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, pentru postul Sky News.

„Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin”, a adăugat el, lăsând să se înţeleagă că restricţiile ar putea dura cel puţin „două luni”.

PUBLICITATE