Noua hartă privind riscul de călătorie în Europa. Țările din U.E. adoptă un cod comun de culori

Mai mult de jumătate dintre ţările Uniunii Europene, printre care și România, apar cu roşu pe noua hartă europeană privind restricţiile de călătorie, publicată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor

Pe harta prezentată de ECDC, întocmită conform noului cod de culori, trei ţări din UE sau Spaţiul Economic European (Norvegia, Finlanda, Grecia) sunt în mare parte în zona verde – zonă sigură.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cinci ţări (Italia, Cipru, Estonia, Lituania, Letonia) sunt în principal în zona portocalie – indică risc de călătorie.

Alte cinci ţări (Germania, Austria, Suedia, Danemarca, Islanda) apar cu gri – nu există suficiente date.

Restul țărilor, printre care și România, apar cu roșu – risc ridicat de călătorie.

Pe 13 octombrie, statele membre UE au adoptat o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia COVID-19.

Pentru a limita răspândirea focarului de coronavirus, cele 27 de state membre ale UE au adoptat diferite măsuri, dintre care unele au avut un impact asupra dreptului cetățenilor de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene (cum ar fi carantina sau testele de coronavirus).

În timp ce măsurile sunt menite să protejeze sănătatea și bunăstarea cetățenilor, acestea au avut consecințe grave pentru economie și drepturile cetățenilor.

Dreptul cetățenilor europeni de a circula și de a locui liber în interiorul Uniunii Europene este una dintre cele mai prețuite realizări ale Uniunii Europene, precum și un factor important al economiei sale.

Astfel, este necesară o abordare bine coordonată, previzibilă și transparentă a adoptării restricțiilor privind libera circulație pentru a preveni răspândirea virusului, pentru a proteja sănătatea cetățenilor, precum și pentru a menține libera circulație în Uniune, în condiții de siguranță.

Propunerea miniștrilor de Externe include o hartă comună codificată pe culori, precum şi un cadru comun pentru posibile măsuri, inclusiv reguli pentru testare, carantină şi formulare de localizare a pasagerilor.

Pe baza datelor furnizate de statele membre, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va publica o hartă a statelor membre ale UE, defalcate pe regiuni, care va arăta nivelurile de risc din toate regiunile din Europa utilizând un sistem de semaforizare.

Regiunile vor fi indicate în culorile „verde”, „portocaliu”, „roșu” și „gri” (dacă nu sunt disponibile suficiente informații).

  • Verde (sigur în privința călătoriilor) – ţările în care numărul cazurilor detectate de coronavirus este sub 25 la 100.000 pe parcursul a două săptămâni, iar procentul testelor pozitive este mai mic de 4%
  • Portocaliu – ţările în care numărul total de cazuri noi este mai mic de 50 la 100.000 într-o perioadă de două săptămâni, totuşi procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este de 4% sau mai mult, precum şi zonele în care numărul total de cazurile COVID-19 recent notificate sunt cuprinse între 25 şi 150 la 100.000, dar procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de 4%
  • Roşu (risc ridicat) – ţările rămase care nu se încadrează în celelalte două categorii de mai sus
  • Gri – ţările cu informaţii insuficiente disponibile pentru a evalua criteriile propuse de Comisie sau numărul de teste COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane este mai mic de 300.

Harta va oferi, de asemenea, călătorilor informații generale cu privire la nivelul de risc la destinație.

Împreună cu informațiile puse la dispoziție pe platforma web „Deschide UE”, călătorii ar trebui să poată spune dacă se pot aștepta să fie supuși anumitor măsuri dacă călătoresc într-o altă regiune din UE.

Statele membre nu ar trebui să restricţioneze libera circulaţie a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi.

În cazul în care analizează dacă să aplice restricţii, statele membre ar trebui să respecte diferenţele în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică dintre zonele portocalii şi cele roşii şi să acţioneze în mod proporţional.

Ele ar trebui, de asemenea, să ţină seama de situaţia epidemiologică de pe propriul teritoriu.

Ţările membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre.

Statele care consideră că este necesar să introducă restricţii ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi:

– să fie supuse carantinei;
– să se supună unui test după sosire.

Statele membre pot oferi opţiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire.

De asemenea, ţările membre ar putea solicita, de asemenea, ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor.

Ar trebui să se elaboreze un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune.

PUBLICITATE