Normele pentru redeschiderea teraselor: Obligatoriu rezervare, nu se stă în picioare, meniurile nu se transferă

Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate, ieri seară, în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din  familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În documentul publicat vineri seara în Monitorul Oficial, apar și normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor:

  • la intrare se va face triaj observațional al clienților (accesul celor cu forme vizibile de infecție respiratorie este interzis)
  • circuit cu sens unic ce trebuie parcurs de către clienți (spre ex. înspre și dinspre toaletă)
  • se interzice transferul meniurilor, solniţelor sau altor obiecte de la o masă la alta
  • este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă.
  • La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate trebuie să existe o distanţă de minim 2 metri.
  • Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune (trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor)
  • Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.
  • Trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie).
  • Curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.
  • La intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.
PUBLICITATE