Noi restricții în mai multe localități din județul Neamț (9 aprilie)

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât noi măsuri de limitare şi prevenire a răspândirii COVID-19 în mai multe localități din Neamț.

Noile măsuri vin după ce rata de infectare în aceste localități este de peste 3  sau 1,5 cazuri la mia de locuitori.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Totodată, în localitatea Ceahlău, cu rata de peste 4/mie, se aplică noile restricții stabilite de Guvern.

Mai jos, cele 2 hotărâri adoptate astăzi:

HOTĂRÂREA CJSU (1):

Art. 1. (1) Se interzice organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în comunele Dulcești (6,66), Ceahlău (5,86), Secuieni (4,79), Dumbrava Roșie (3,86), Ruginoasa (3,85) și Trifești (3,38), unde se constată că incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 locuitori.

(2) Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, din comunele Dulcești (6,66), Ceahlău (5,86), Secuieni (4,79), Dumbrava Roșie (3,86), Ruginoasa (3,85) și Trifești (3,38), unde se constată că incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 locuitori.

(3) Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc în comunele Dulcești (6,66), Ceahlău (5,86), Secuieni (4,79), Dumbrava Roșie (3,86), Ruginoasa (3,85) și Trifești (3,38), unde se constată că incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 locuitori.  Este permisă funcționarea operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc, din aceste localități, care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri, doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

(4) Este permisă activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, din aceste localități, doar pentru persoanele cazate în cadrul unităţilor respective.

(5) Este permisă activitatea operatorilor economici, din aceste localități, care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în exteriorul clădirilor (terase care sunt considerate construcţii deschise, conform prevederilor HG nr. 293/2021).

(6) În situaţia în care operatorii economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se află într-una din situaţiile menţionate în prezentul articol, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective (de tip take away).

Art. 2. (1) Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în orașele Târgu Neamț (1,87), Bicaz (1,70) și comunele Valea Ursului, Drăgănești (2,57), Icușești (2,47), Zănești (2,34), Dobreni (2,12), Grințieș (2,11), Poienari (1,90), Tupilați (1,88), Girov (1,77), unde se constată că incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

 (2) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00 – 22.00, în orașele Târgu Neamț (1,87), Bicaz (1,70) și comunele Valea Ursului, Drăgănești (2,57), Icușești (2,47), Zănești (2,34), Dobreni (2,12), Grințieș (2,11), Poienari (1,90), Tupilați (1,88), Girov (1,77), unde se constată că incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

(3) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în orașele Târgu Neamț (1,87), Bicaz (1,70) și comunele Valea Ursului, Drăgănești (2,57), Icușești (2,47), Zănești (2,34), Dobreni (2,12), Grințieș (2,11), Poienari (1,90), Tupilați (1,88), Girov (1,77), unde se constată că incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Art. 3. (1) Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în localităţile din judeţul Neamţ în care nu au fost dispuse măsuri de suspendare prin prezenta hotărâre sau hotărârile precedente.

(2) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00 – 22.00, în localităţile din judeţul Neamţ în care nu au fost dispuse măsuri de suspendare prin prezenta hotărâre sau hotărârile precedente.

(3) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în localităţile din judeţul Neamţ în care nu au fost dispuse măsuri de suspendare prin prezenta hotărâre sau hotărârile precedente.

Art. 4. (1) Măsurile prevăzute la art. 1 şi art. 2 intră în vigoare începând cu data de 10 aprilie 2021, ora 08.00, pentru o perioadă de 14 zile.

(2) Se menţin măsurile stabilite în precedentele hotărâri ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, urmând a fi analizate la expirarea perioadei de 14 zile, în funcţie de incidenţa cumulată a cazurilor.

Art. 5. (1) Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va asigura comunicarea prezentei hotărâri membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor administrativ-teritoriale nominalizate.

(2) Autorităţile administraţiei publice locale din judeţul Neamţ vor aduce la cunoştinţă publică prevederile prezentei hotărâri, prin afişarea acesteia pe raza unităţilor administrativ teritoriale.

HOTĂRÂREA CJSU (2):

Art. 1. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00 – 05.00 în comuna Ceahlău (5,86), unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă / gospodărie şi locul / locurile de desfăşurarea a activităţii profesionale şi înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  3. c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care nu sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea / însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

Art. 2. (1) În condiţiile art. 5 alin (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări de servicii în spaţii închise şi / sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00 – 21.00.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(3) În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări de servicii în spaţii închise şi / sau deschise, publice şi / sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 05.00 – 18.00, în comuna Ceahlău (5,86), unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1000 de locuitori.

(4) Prin excepţie de la prevederile alin (3), în intervalul orar 18.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(5) Prin excepţie de la prevederile alin (1) şi (3), unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Art. 3.  Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness, în comuna Ceahlău (5,86), unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1000 de locuitori.

Art. 4. Măsurile prevăzute la art. 1, art. 2 şi art. 3 intră în vigoare începând cu data prezentei hotărâri, pentru o perioadă de 14 zile.

Art. 5. (1) Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va asigura comunicarea prezentei hotărâri membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţii administrativ-teritoriale nominalizate.

(2) Autorităţile administraţiei publice locale vor aduce la cunoştinţă publică prevederile prezentei hotărâri, prin afişarea acesteia pe raza unităţii administrativ teritoriale.

PUBLICITATE