Noi reguli! Slujbele de Înviere, fără credincioși

Articolul continuă după anunț

Ministrul afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut în această seară declarații de presă după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să revină asupra acordului MAI-BOR privind măsurile din zilele premergătoare Paștelui și din noaptea de Înviere.

Principalele declarații:

 • Am urmărit discuțiile din spațiul public și am avut o nouă discuție cu Patriarhul Daniel și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru Sărbătorile Pascale.
 • Având în vedere estimările recente ale specialiștilor privind extinderea epidemiei în următoarele două săptămâni, acordul din 14 aprilie MAI-BOR (Ministerul Afacerilor Interne – Biserica Ortodoxă Română) se modifică astfel:
 • Slujbele din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumării BOR și a ordonanțelor militare, fără participarea credincioșilor în incinta, curtea sau în apropierea bisericilor.
 • Pâinea sfințită, în formă de prescuri, numită „Paști” va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile de către personal clerical și voluntari, vineri și sâmbătă, între 8-17 și în prima zi de Paște între orele 6-12.
 • Sfânta Lumină, va fi distribuită de personalul clerical și maxim 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20:00.
 • Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta lumină din pragul casei, fără a ieși în stradă. În zona blocurilor, acestea vor fin înmânate unui reprezentant desemnat de asociația de proprietari.
 • În spitalele fără preot și în centrele sociale și de carantină Lumina va fi distribuită de cadre ale MAI.

Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

 1. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
 2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 –00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.
 3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
 4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.
 5. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
 6. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
 7. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.