Noi obligații de la 1 august, adoptate de Guvern (document)

Guvernul a decisîn această seară restricții noi care intră în vigoare la 1 august.

Măsurile se referă în special la purtarea măștii în spații publice deschise aglomerate. Aceste spații, precum și intervalele orare vor fi decise de autoritățile locale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

 Art. 1 – Anexele nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 16 iulie 2020 se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La anexa nr. 2, după articolul 11 se introduce un nou articol, art. 12, cu următorul cuprins:

„Art. 12 – (1) În aplicarea art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

(2) Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”

  1. La anexa nr.2, articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 2 – Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 1 – 12 se urmărește de către Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne.”

  1. La anexa nr.3, după punctul 3 al articolului 5 se introduc trei noi puncte, pct. 4 – 6, cu următorul cuprins:

„4. Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.

5. Măsurile prevăzute la pct.4 se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.

6. Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3 au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.”

  1. La anexa nr.3, după punctul 4 al articolului 8 se introduce un nou punct, pct. 41, cu următorul cuprins:

„41. Operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.”

  1. La anexa nr. 3, alineatul (15) al articolului 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(15) Măsurile prevăzute la art. 8 pct. 4 se pun în aplicare de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Ministerul Sănătății. Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 8 pct.4 și 41 se urmărește de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Afacerilor Interne.”

Art. 2 – Măsurile prevăzute la articolul 1 intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Declarația lui Raed Arafat de la sfârșitul ședinței de Guvern:

Raed Arafat: În seara asta a fost adoptată modificarea anexelor 2 și 3 ale Hotărârii Guvernului nr. 553 din 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020. Măsurile care au fost propuse și adoptate sunt următoarele:
Prima măsură, privind purtarea măştii în spațiile publice. Astfel, articolul spune măsura în următorul fel: „Purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani prezente în spațiile publice deschise cum ar fi: piețele, târgurile, zonele de așteptare, cum ar fi: stații de autobuz, peroane și altele asemenea, falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare stabilite prin Hotărârea Comitetului Județean sau al Municipiului București pentru Situații de Urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc la propunerea Direcției de Sănătate Publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii. Totodată, administratorii sau proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alineatului 1 afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective, adică acest lucru trebuie să fie vizibil. Dacă ia decizia Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea Direcției de Sănătate Publică, să impună măsura portului măștii în spații deschise, în anumite intervale orare, în spațiile respective, la intrarea în ele sau în zona respectivă, trebuie să fie afișat acest lucru, ca să fie cunoscut de populație.
A doua propunere acceptată este următoarea: operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la punctul 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a Comitetului Județean sau al Municipiului București pentru Situații de Urgență. Măsurile prevăzute la punctul 4 se stabilesc pentru unităţile administrativ-teritoriale, în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2. Operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile prevăzute la punctul 3 au obligaţia să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienţi la numărul locurilor pe scaune şi a oricăror activităţi care presupun interacţiunea fizică între clienţi. Aceleaşi reguli se aplică şi la locurile unde se desfăşoară jocurile de noroc. Care e diferenţa între cele două prevederi? Cea cu mască, decizia se ia la nivel judeţean, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică. În privinţa intervalelor orare, /ceea/ ce înseamnă că se poate limita până la o anumită oră activitatea în amplasamente, cum am dat exemplele înainte, se ia la propunerea fie a grupului tehnico-ştiinţific din cadrul comitetului naţional fie a comitetului judeţean dintr-un anumit judeţ sau al municipiului Bucureşti şi se aprobă ca decizie de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi devine obligatorie. Astea sunt cele două măsuri care sunt luate prin hotărâre. Urmează bineînţeles să aibă loc o şedinţă a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, unde vor fi propuse zonele sau unităţile teritorial-administrative unde se va aplica restricţia de orar de lucru sau de activitate a unor amplasamente, şi acest lucru urmează să aibă loc cel mai probabil mâine. Deci cam astea sunt cele două decizii. Dacă sunt întrebări, vă stau la dispoziţie.
Reporter: Dacă ne puteţi clarifica cum a rămas în hotărârea de guvern acea prevedere referitoare la distanţarea socială pe plajă. Ştim că au fost tot felul de controverse legate de modalitatea în care a fost formulată exprimarea din hotărârea CNSU „soţi cu copii, bunici cu copii”. Evident că au existat tot felul de întrebări legitime, cum demonstrăm organelor de control cine face această selecţie. Cum a rămas?
Raed Arafat: După cum aţi văzut, nu mai este în hotărârea de guvern. A fost o propunere care a fost aprobată în cadrul CNSU, a avut logica ei, a fost discutată, inclusiv în grupul de suport tehnico-ştiinţific, însă după analiza actelor normative care deja există, ordinul ministrului sănătăţii în acest sens, s-a considerat că există regulamente suficiente care să fie aplicate pe zona plajei, cu condiţia ca ele să fie respectate, motiv pentru care nu s-a mai inclus în hotărârea de guvern o prevedere pentru plaje, dar bineînţeles este posibil să se vină cu alte prevederi pentru anumite amplasamente din zona plajelor şi din zona litoralului şi din alte zone din alte judeţe care să stabilească exact orarul de lucru şi care sunt restricţiile şi condiţiile acolo.

document masuri 1 august
PUBLICITATE