În noaptea aceasta va fi „Luna Albastră”, iar acest fenomen nu va mai avea loc până în 2020

În noaptea de sâmbătă spre duminică vom avea „Luna Albastră”, iar acest fenomen nu va mai avea loc până pe 31 octombrie 2020, în noaptea de Halloween.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În ciuda numelui, luna nu va fi albastră. De fapt, va arăta ca orice altă lună plină. Numele de „Lună Albastră” este dat celei de-a doua Luni pline care se produce într-o singură lună calendaristică, un fenomen ce are loc, în medie, la fiecare doi ani şi jumătate.

„Luna albastră”, denumire atribuită fenomenului dublu de Lună Plină ce are loc în cadrul aceleiaşi luni calendaristice, marchează sfârşitul lunii – 31 martie.

Potrivit acestui calcul, în 2018 „Luna albastră” s-a produs şi în prima lună a anului, respectiv pe 31 ianuarie şi 31 martie. Faza de Lună Plină de pe 31 martie 2018, se produce la 15 h 37 m.

Folosirea expresiei „Lună albastră” ca referinţă pentru acest eveniment astronomic a rezultat dintr-o eroare apărută în paginile publicaţiei Sky and Telescope din 1946. Expresia a făcut apoi ocolul lumii, cauzând o veritabilă fascinaţie în rândul publicului, iar numele ei a fost dat unui cocktail şi unui sortiment de bere foarte bine vândut în Statele Unite. Expresia din limba engleză „once in a blue Moon” descrie un eveniment extrem de rar.

Luna de sâmbătă va fi cea de-a doua Lună albastră din acest an.

Prima a putut fi admirată la 31 ianuarie, când fenomenul de Lună plină a fost asociat şi cu cel de Super-Lună sângerie şi de eclipsă de Lună

PUBLICITATE