Ninsori slabe în Bucovina, carosabil umed în rest. Vezi cum se circulă în Moldova

La acest moment, circulația în zona Moldovei se desfășoară normal, fără probleme cauzate de starea vremii. Carosabilul se prezintă cu zăpadă frământată în strat de 1-3 cm în zona Câmpulung Moldovenesc (DN 17A și DN18, județul Suceava) și în zona de munte a județului Vrancea. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În rest, șoseaua este uscată cu porțiuni umede în județele Suceava, Botoșani, Vaslui, Bacău, Iași, Focșani, Neamț și Galați.

Cerul este acoperit în cea mai mare parte a regiunii, cu ninsori slabe înregistrate la Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava). Vântul suflă cu 30-40 km/h, pe alocuri spulberând zăpada, pe sectoare din județele Suceava și Botoșani.

Vizibilitatea este bună, cu excepția județului Galați, vizat de o avertizare Cod galben de ceață. Temperatura aerului este cuprinsă între -9° C la Vaslui și -3°C la Iași.

Pe timpul nopții, la nivelul DRDP Iași s-a intervenit cu 99 autoutilaje și s-au răpsândit 328 tone de material antiderapant. La acest moment, pe drumurile naționale din administrare se acționează cu 96 de autoutilaje.

Situația traficului la ora 7:00, la nivel național

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în prezent nu există drumuri naţionale cu circulaţia oprită din cauza vremii nefavorabile, însă se circulă în condiţii de iarnă în aproape toată ţara. Probleme deosebite nu sunt însă semnalate, s-a acţionat atât cu utilaje, cât şi cu material antiderapant, majoritatea drumurilor fiind curăţate. În ceea ce priveşte autostrăzile ţării, situaţia acestora este similară, nu sunt blocaje sau restricţii de circulaţie, iar carosabilul este negru, umed şi nu creează probleme.

Însă, din cauza revărsării unor cursuri de apă şi a inundării părţii carosabile, în continuare se circulă îngreunat în judeţul Bacău, pe DN12B, la ieşirea din localitatea Târgu Ocna către Slănic Moldova, în judeţul Buzău, pe DN10 Buzău – Braşov, în localitatea Măgura, la kilometrul 26+800 de metri şi în judeţul Vâlcea, pe DN64, în localitatea Băile Olăneşti, la kilometrul 134.

De asemenea, ca urmare a inundării carosabilului, pe mai multe drumuri judeţene din Alba, Braşov, Buzău, Covasna, Galaţi, Harghita, Vaslui şi Vrancea, circulaţia rutieră este întreruptă.

În ceea ce priveşte traficul feroviar, acesta este blocat pe ruta CF 904 Fieni-Pietroșița, în judeţul Dâmboviţa, la kilometrul 65+150 de metri, din cauza alunecării terasamentului.

Referitor la traficul aerian, precizez că acesta se desfăşoară în condiţii normale, nefiind în prezent curse anulate.

Iar în domeniul traficului naval, menţionez că toate cele 4 porturi, Constanţa Nord, Constanţa Sud Agigea, Midia şi Mangalia sunt deschise circulaţiei, iar începând din această dimineaţă, de la ora 05:00, a fost deschisă şi bara Sulina, care pentru o perioadă de 24 ore a fost închisă, din cauza vântului puternic.

Având în vedere condiţiile meteorologice existente în toată ţara, precipitaţii mixte, vânt şi pe alocuri polei, care îngreunează semnificativ circulaţia, facem câteva recomandări şoferilor, pentru prevenirea accidentelor rutiere:

– înainte de a pleca la drum, să se intereseze de situaţia condiţiilor meteorologice existente şi de restricţiile de circulaţie impuse pe arterele în cauză;

– să verifice dacă au funcţionale sistemele de iluminare – semnalizare şi de climatizare – dezaburire şi să le folosească adecvat;

– să aibă autovehiculele echipate cu anvelopele de iarnă, iar dacă tranzitează zone montane, de asemenea cu lanţuri;

– să reducă pe cât posibil viteza de deplasare;

– să adopte o conduită preventivă la volan, circulând cu mare atenţie;

– să nu efectueze manevre bruşte sau depăşiri riscante;

– să mărească distanţa de siguranţă dintre autovehicule;

– să folosească luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, în caz de precipitaţii sau ceaţă.

Conduceţi prudent!

PUBLICITATE