Nemțeni veniți din Marea Britanie, prinși pe aeroport cu certificate COVID false

Poliţiştii de frontieră de la Aeroportul Iaşi și medicii de la Direcţia de Sănătate Publică au descoperit mai mulți români (din județele Neamț, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Vaslui) care s-au întors din Anglia cu adeverinţe false, purtând însemnele autorităţilor engleze, din care rezulta au avut COVID, pentru a scăpa de carantină la întoarcerea în țară. Pentru acest tip de infracțiune, ei pot primi până la 3 ani de închisoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este vorba despre două curse de avion de la Londra, la care unii dintre pasageri au prezentat pe aeroport documente false.

La primul dintre zboruri au fost 17 astfel de pasageri, majoritatea din județele Suceava și Vaslui. La cel de-al doilea zbor au fost 12 cetăţeni, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, domiciliaţi pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Vaslui.

Cei 12 au fost depistați joi dimineață, în Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Iași, când s-au prezentat pentru formalităţile de intrare în țară.

Ei veniseră cu un avion în care se aflau 227 de pasageri, pe ruta Londra-Iaşi, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră.

Pe timpul verificărilor au fost depistaţi 12 cetățeni români, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, domiciliaţi pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Vaslui, care au prezentat adeverințe ce purtau însemnele autorităților engleze, din care rezultă că au avut și s-au vindecat de SARS CoV-2, documente ce s-au dovedit a fi false„, se precizează în comunicat.

Potrivit poliției, „persoanele în cauză au declarat că au procurat documentele prezentate prin intermediul unor persoane, ale căror date nu le cunosc, plătind fiecare suma de 30 de lire, cu scopul de a nu fi luată faţă de ei măsura carantinării când revin în România din Marea Britanie„.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Falsul și uzul de fals cu privire la aceste tipuri de documente constituie infracțiune și se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani, se mai arată în comunicat.

PUBLICITATE