Nemțeanul Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso de aproape 8 ani

Autorităţile române continuă să facă demersuri pentru eliberarea românului Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în urmă cu aproape opt ani, dar deocamdată nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice, a declarat marţi, la solicitarea News.ro, Ministerul român de Externe.

„Celula de criză interinstituţională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe şi instituţiile competente în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, desfăşoară constant demersuri pentru eliberarea acestuia, utilizând toate pârghiile legale avute la dispoziţie de către autorităţile române şi ţinând cont de complexitatea şi sensibilitatea cazului”, a precizat MAE în răspunsul pentru sursa citată

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ministerul Afacerilor Externe spune însă că, până la acest moment, „nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice” în ceea ce priveşte situaţia cetăţeanului român răpit şi atrage atenţia că celula de criză interinstituţională recomandă ca „abordarea în spaţiul public a oricăror elemente privind cazul cetăţeanului român să fie prudentă, având în vedere caracterul sensibil al acestuia”.

Precizările MAE de la Bucureşti intervin în contextul în care doi dintre cetăţenii străini – un american şi un francez – care erau răpiţi de mai mult timp în zona Sahel au fost eliberaţi luni, iar un al treilea, un german, fusese eliberat la sfârşitul anului trecut.

Potrivit presei internaţionale, în zona Sahel ar mai fi în captivitate australianul Arthur Kenneth Elliott, răpit la 15 ianuarie 2016, şi românul Iulian Gherguţ, răpit la 4 aprilie 2015 în Burkina Faso.

Iulian Ghergut, originar din Traian, comuna Sabaoani, judetul Neamt, traieste din 4 aprilie 2015 o adevarata dramă (vezi articolul – AICI).

Acesta a plecat de acasă încă de tânăr cu speranța că își va face o carieră militară și va aduna suficienți bani pentru a se întoarce într-o bună zi acasă.

Potrivit apropiaților acestuia, Iulian visa ca după retragerea din domeniul militar să își cumpere o casă și să trăiască liniștit în România.

Mai mult, vecinii familiei sale din satul Traian comuna Săbăoani spun că bărbatul de 39 de ani s-a căsătorit anul trecut cu o tânără din București.

Iulian Gherguț,  lucra de mai mulți ani în Africa, fiind cunoscut ca un apropiat al lui Horațiu Potra.

Gherguț coordona dispozitivele de securitate de la o mină aparținând Pan African Minerals, a lui Frank Timiș.

PUBLICITATE