NEAMȚ: Ziua Mondială a Poeziei, celebrată la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț celebrează Ziua Mondială a Poeziei joi, 21 martie 2019, începând cu ora 11:00, în Sala Cupola.

Invitații speciali ai ediției de anul acesta sunt poeții Vasile Baghiu și Dorin Ploscaru, care vor lectura din creațiile lor poetice recent publicate. De asemenea, Dan Iacob va recita din lirica românească.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Participanții la activitățile Bibliotecii Județene programate de Ziua Mondială a Poeziei vor primi, gratuit, o plachetă de versuri cu reproducerea fotografică a „Luceafărului“ de Mihai Eminescu din volumul „Poesii“, ediția Maiorescu din 1889, carte aflată în Fondul „G.T. Kirileanu“.

Totodată, va fi organizată o campanie de promovare a serviciilor de bibliotecă în diferite cartiere ale orașului Piatra-Neamț.

Marcată în fiecare an la 21 martie, Ziua Mondială a Poeziei sărbătorește una dintre cele mai prețioase forme de expresie și identitate culturală și lingvistică a omenirii. Practicată de-a lungul istoriei – în fiecare cultură și pe fiecare continent – poezia vorbește despre umanitatea noastră comună și despre valorile noastre comune, transformând cele mai simple dintre poezii într-un puternic catalizator pentru dialog și pace.

UNESCO a adoptat pentru prima dată 21 martie ca Ziua Mondială de Poezie în cadrul celei de-a 30-a Conferințe Generale de la Paris din 1999, cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică și pentru a spori posibilitatea ca limbile aflate în pericol să fie auzite.

Ziua Mondială a Poeziei este o ocazie de a onora poeții, de a revigora tradițiile recitalurilor de poezie, de a promova citirea, scrierea și predarea poeziei, de a încuraja convergența dintre poezie și alte arte precum teatrul, dansul, muzica și pictura și de a crește vizibilitatea poeziei în presă“, se precizează într-un document al Națiunilor Unite.

PUBLICITATE