NEAMȚ: Ziua Imnului Național al României, sărbătorită la Piatra-Neamț (VIDEO)

Ziua de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!”.

Simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, imnul „Deşteaptă-te române!” a fost intonat pentru prima dată în 29 iulie 1848 în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La originea compoziţiei stă poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie selectată de Anton Pann.

Imnul a fost interzis aproape jumătate de secol, în perioada regimurilor totalitare, şi a fost ales după decembrie 1989 Imnul Naţional al României, consfinţit prin Constituţia din 1991.

Potrivit Constituţiei României, Imnul Naţional este simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

La Piatra-Neamț, începând cu ora 10.00, în Piața Tricolorului s-a desfășurat ceremonia militară prilejuită de Ziua Imnului Național al României.

Programul activităților a constat în salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național, rugă și închinare pentru poporul român (fără cântare), alocuțiunea prefectului județului Neamț – Daniela Soroceanu, interpretarea Imnului Național al României (4 strofe) și defilarea gărzii de onoare.

PUBLICITATE