NEAMȚ: Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“ Neamț sărbătorește Ziua Culturii Naționale – 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, printr-o serie de manifestări dedicate evenimentului, miercuri, 15 ianuarie 2020.

La ora 10.00, va fi depusă o jerbă de flori la bustul poetului din fața bibliotecii, iar bibliotecarii vor împărți trecătorilor mape cu cartoline având imagini și text despre G.T. Kirileanu, Mihai Eminescu și Ion Creangă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La ora 13.00, scriitorul Petruș Andrei, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), Filiala Bacău, va susține, în sala Cupola, conferința cu tema „Mihai Eminescu – tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“.

Întâlnirea va fi presărată cu momente muzicale susținute de elevi ai clasei de canto de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț coordonați de profesoarele Elena Botez, Narcisa Pavel și Olguța Toma.

Bibliotecarul Dan Iacob va recita din versurile eminesciene.

La ora 17.00, preotul poet Dorin Ploscaru va vernisa expoziția de pictură Constantin Filimon, cu tablouri din colecția Elena și Vasile Pleșca.

Expoziția poate fi vizionată în perioada 13-26 ianuarie 2020.

La ora 17.30 va fi lansată cartea „Bibliotecarul infernului“ de Constantin Severin, „una dintre cele mai tulburătoare cărți scrisă în ultimii ani în România“.

Prezentarea autorului și a cărții va fi făcută de poetul Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a USR.

De asemenea, secțiile bibliotecii vor organiza colocvii, recitaluri de poezie și expoziții tematice dedicate Zilei Culturii Naționale și nașterii poetului Mihai Eminescu.

Secția de carte pentru copii și Ludoteca „Ion Creangă“ a ales genericul „Mihai Eminescu – mare poet român, jurnalist, prozator și traducător“, Secția de carte pentru adulți  „Mihail Sadoveanu“ – „Mihai Eminescu, eterna fascinație…“, iar Centrul de Informare Comunitară – „Sunetul Eminescu – Ziua Culturii Naționale, 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu“.

Precizăm că miercuri, 15 ianuarie, Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“ va organiza la Centrul Social „Pietricica“, între orele 11:00 și 14:30, un recital de poezie, audiții, vizionări și micro-expoziție de publicații cu tema „Eminescu, eterna fascinație… (I) 170 de ani de la nașterea  scriitorului“.

Moderatoare vor fi Adriana Ciocoiu și Daniela Anechitei.

Totodată, Compartimentul informatizare, digitizare și dezvoltare I.T. a publicat pe site-ul internet al bibliotecii Colecția Mihai Eminescu, ce cuprinde 53 de documente însumând 14.000 de pagini. 

Colecția este disponibilă pe site-ul bibgtkneamt.ro, accesând Biblioteca digitala/Mihai Eminescu (imaginea atașată) sau Catalogul, cu căutare avansată și opțiunea „Bibliotecă digitală“

PUBLICITATE