NEAMȚ: Zilele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ (13-15 noiembrie)

Zilele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț vor fi sărbătorite, anul acesta, în perioada 13-15 noiembrie 2019.

Timp de trei zile cele mai largi categorii de public vor avea parte de un program bogat și divers, din care nu vor lipsi întâlnirile profesionale ale reprezentanților bibliotecilor publice din țară, lansările de carte, vernisajele, conferințele, momentele muzicale, activitățile educative și recreative.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 13 noiembrie 2019, de la ora 10:00, în Sala Cupola a bibliotecii, cu discursul autorităților și mesajul reprezentanților Consiliului Județean Neamț, Instituției Prefectului Județului Neamț și Primăriei Municipiului Piatra-Neamț.

De asemenea, va fi rostit mesajul Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (A.N.B.P.R.) de către drd. Dragoș Adrian Neagu, manager al Bibliotecii Județene „Panait Istrati“ Brăila și vicepreședinte A.N.B.P.R. Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, va prezenta mesajul gazdelor.

Programul va continua cu expunerea „G.T. Kirileanu“ – ctitor de bibliotecă“ prezentată de Mihaela Mereuță și Cristina Catana, bibliotecar Fondul Documentar „G.T. Kirileanu“, cu lansarea bio-bibliografiei „G.T. Kirileanu“, precum și cu conferința „G.T. Kirileanu“ susținută de scriitorul Constantin Bostan, fost director al Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu“ Neamț.

Partenerii și prietenii bibliotecii vor primi Diplome de excelență în cadrul festivității de premiere, care va avea loc începând cu ora 10:30.

Tot în Sala Cupola, de la ora 11:00, va avea loc lansare de carte în prezența fiicei autorului „Constantin Ciopraga.

Scrieri din tinerețe“. Vor prezenta prof. dr. Nicolae Scurtu și prof. univ. dr. Magda Ciopraga.

În continuare, prof. dr. Nicolae Scurtu va susține conferințele „Presa nemțeană în perioada interbelică“ și „George Demetru Pan – publicist, poet și traducător“.

Lucrările Zilelor Bibliotecii vor evolua, apoi, în Sala Info-Club II, unde va avea loc prima sesiune de comunicări științifice, moderată de dr. Daniel Nazare, manager al Bibliotecii „George Barițiu“ Brașov.

Vor fi susținute conferințele „Tehnologii creative și proiecte inovatoare la Biblioteca Județeană «George Barițiu» Brașov“, de către dr. Daniel Nazare, managerul Bibliotecii Județene „George Barițiu“ Brașov; „Proiecte de promovare STEM – noul trend în bibliotecile din Republica Moldova“, de către Lilia Tcaci, director adjunct Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă“ Chișinău; „Finanțările nerambursabile – soluții alternative de finanțare a bibliotecilor publice“ de către Corina Ciuraru, șef Serviciu Informatizare Biblioteca Județeană „Panait Istrati“ Brăila, „Makerspace Biblioteca Județeană «Panait Istrati» Brăila“ de către drd. Dragoș Adrian Neagu, manager Biblioteca Județeană „Panait Istrati“ Brăila și „Modelare și imprimare 3D“ de către Alexandru  Dobre, antreprenor 3D DOT.

În paralel, în  Sala Cupola va avea loc „Sadoveniana“, ediția a XLVIII-a, cu un colocviu și decernarea Premiului Național de Proză „Mihail Sadoveanu“. Opera Omnia.

Totodată, va fi lansat nr.55 al revistei Antiteze. Prezentarea va fi făcută de către dr. Cristian Livescu, președintele Societății Scriitorilor din Județul Neamț și al Reprezentanței Neamț a Filialei USR Iași.

De la ora 13.45, în Sala Info-Club II va continua susținerea comunicărilor științifice: „Sustenabilitatea bibliotecilor orheiene“ de către Țugui Stepanida, director al Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici“ Orhei; „Servicii și evenimente educative pe placul copiilor la Orhei“ de către Lucia Brehoi, director al Bibliotecii pentru copii „Ion Creangă“ Orhei; „Informațiile comunitare – parte integrantă a serviciilor de bibliotecă“ de către dr. Liviu-Iulian Dediu, director IME România, vicepreședinte A.N.B.P.R.; „Programe de învățare non-formală în Biblioteca Națională pentru Copii «Ion Creang㻓 de către Rodica Gangura, bibliotecar principal la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă“ Chișinău.

Sesiunea de comunicări științifice pe teme biblioteconomice va fi reluată a doua zi, cu prezentări ale bibliotecilor județene Călărași, Constanța, Galați, Gorj, Teleorman, Tulcea și Neamț.

Programul va continua în prima zi, după-amiază, în Sala Cupola, de la ora 17:00, cu vernisajul expoziției de pictură „Dan Cepoi – 70 de ani de la naștere“, la car prezentarea va fi făcută de pr. Dorin Ploscaru.

Evenimentul va fi însoțit de un miniconcert susținut de elevii Liceului de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț. Vor interpreta Rareș Trufea la pian (prof. dr. Mihaela Spiridon) și  Krista Anne Timofte (clasa a IV-a, prof. Maricica Gheorghieș)  la vioară, acompaniată de prof. Adrian Stroici.

De la ora 17.30 va fi susținută conferința „110 ani de la nașterea lui Constantin Noica“ de către bibliotecarul Dan Iacob.

Și zilele de 14 și 15 noiembrie au un program dens, din care nu menționăm, deocamdată, decât o surpriză pentru elevi, și nu numai: Târgul de științe, la care vor fi făcute demonstrații cu microscopul electronic, dar și cu telescopul, cu roboți și cu imprimante tridimensionale.

Conform tradiției, în perioada Zilelor Bibliotecii, înscrierea va fi gratuită, pentru toate categoriile de utilizatori.

Clasele de elevi pot efectua vizite de documentare la toate secțiile bibliotecii, pentru cunoașterea oportunităților de informare, studiu, lectură și recreere, precum și pentru asimilarea unor deprinderi de muncă intelectuală.

PUBLICITATE