NEAMȚ: USR-PLUS, surpriză totală la Piatra-Neamț

Surpriza alegerilor europarlamentare în Neamț o reprezintă, de departe, scorul obținut de Alianța USR-PLUS la Piatra-Neamț.

Aceasta a câștigat alegerile în municipiu, cu 10.114 voturi obținute (23.71%), partidul primarului Dragoș Chitic – PNL, clasându-se pe locul al doilea cu 9.640 voturi (22.6%), iar pe poziția a treia PSD, cu 8.646 voturi (20.2%).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Scorul care i-a făcut câștigători pe cei din Alianța USR-PLUS a reprezentat o adevărată surpriză, ținând cont de faptul că PNL are primar de municipiu din 2014, iar USR-PLUS abia dacă au 40 de membri de toți.

Aseară am încercat să obținem o declarație oficială a conducerii Alianței de la Piatra-Neamț, dar nimeni nu știa cine este președinte și cu cine ar trebui să discutăm.

Este surprinzător cum o formațiune politică ce nu are prea mulți reprezentanți în municipiu să câștige alegerile în detrimentul partidului care are primăria și majoritatea în Consiliul Local.

Nu discutăm acum despre motivele pentru care Alianța USR-PLUS a câștigat la Piatra-Neamț și PNL a ieșit pe locul doi, cu siguranță jocul de-a demisia al primarului Chitic de la începutul campaniei, felul în care astăzi este administrat orașul dar și valul național pro USR-PLUS au dus la acest rezultat.

Pe plan secund, observăm un PSD pe locul trei, destul de aproape de PNL și USR-PLUS, la numai două procente.

Asta arată că în municipiul Piatra-Neamț încă există o bază solidă a social democraților de minim 20% sub care nu coboară și care, în timp, poate pune probleme celorlalte formațiuni politice dacă vor găsi un lider care să capaciteze voturi.

Tot la capitolul surprize putem aminti scorul mare obținut de Pro-România (i se datorează exclusiv lui Liviu Harbuz), care plecând de la zero, a ajuns să obțină 9% pe muncipiu, la egalitate cu PMP, partidul viceprimarului Gavrilescu, un partid cu oameni în administrația locală, afaceri interesante din bugetul public și pretenții pe măsură.

La final, avem un scor de toată rușinea, 3,9% luat de ALDE, partidul care se află astăzi la guvernare, cu vicepreședinte de Consiliu Județean și consilieri municipali. Este partidul care a suferit atât pe plan local dar și național cea mai mare înfrângere.

Rezultat Piatra-Neamț:

PSD 20.32
USR 23.76
ProRom 9.09
UDMR 0.51
PNL 22.65
ALDE 3.96
ProDemo 1.09
PMP 9.15
PSR 0.52
PSDI 0.38
PRU 0.88
UNPR 0.66
BUN 0.79
Tudoran 2.65
Simion 1.93
Costea 1.65
PUBLICITATE