NEAMȚ: Urs rămas 8 ore prins într-un gard din cauza lipsei unui contract (VIDEO)

Un urs a rămas captiv, astăzi, aproximativ 8 ore, într-un gard din comuna Ceahlău. El a fost salvat după ce primăria comunei a făcut un contract cu o asociație de profil.

Deși sunt tot mai dese avertizările RO-ALERT cu prezența urșilor în Neamț (chiar în această seară au fost 2 astfel de avertizări în comuna Bicaz-Chei), primăriile se pare că nu au de gând să semneze contracte cu asociațiile care pot interveni în astfel de situații.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O situația în care lipsa unui astfel de contract putea duce la moartea unui urs de aproximativ 350 de kg. (un mascul de vreo 4 ani), a avut loc astăzi, în comuna Ceahlău.

Animalul, a cărei prezență era de vreo câteva zile în zona comunei, s-a prins într-un gard de sârmă, între crengile unui copac, și nu se mai putea elibera.

Abia după 8 ore a putut fi tranchilizat de membrii Asociației Lupul Cenușiu, pentru că Primăria comunei Ceahlău nu avea contract cu nicio asociație de profil pentru a interveni în astfel de cazuri.

Ursul a fost tranchilizat de reprezentanții asociației, i s-au acordat îngrijiri medicale și a fost eliberat.

„Vânătoarea nu este permisă, astfel că Ministerul Mediului a făcut o procedură pentru a se putea acționa în aceste situații. Acțiunea este graduală, adică se merge de la împușcare, dacă ursul este foarte agresiv, până la relocare sau eliberare, cum a fost situația de astăzi.” – ne-a declarat Raul Papalicef, directorul Asociației Lupul Cenușiu.

Practic, din luna iulie, ministerul a spus că primăriile din zona arcului carpatic trebuie să încheie un contract de permanență cu asociațiile de vânătoare (care doresc acest lucru).

Primăria comunei Ceahlău nu avea acest contract, iar abia astăzi a fost semnat, de urgență, unul.

Totodată, este posibil să fie singurul contract de acest gen în județul Neamț, deși au trecut 2 luni în care au fost foarte multe avertizări RO-ALERT cu prezența urșilor în comunele nemțene.

Ba chiar o situație similară, cu un urs prins într-un gard, s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni în comuna Bicaz-Chei (vezi articolul AICI)

PUBLICITATE