NEAMȚ: Unirea Basarabiei cu România, omagiată la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a omagiat Unirea Basarabiei cu România la împlinirea a 101 ani printr-o manifestare desfășurată în Sala Tezaur, miercuri, 27 martie 2019, începând cu ora 11:00.

Pornindu-se de la publicațiile reunite într-o expoziție pregătită pentru acest eveniment, au fost evocate personalități de seamă ce au contribuit la Unirea Basarabiei cu România, etapele premergătoare hotărâtoarei pagini de istorie, a fost prezentat Actul Unirii votat de Sfatul Țării la 27 martie 1918 și a fost omagiată personalitatea cărturarului G.T. Kirileanu, el însuși trăitor al Unirii, în chiar mijlocul evenimentelor, aflat la momentul 1918 în slujba Casei Regale a României.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pledoaria pentru cunoașterea trecutului a avut ca element central valoroasa colecție de cărți și publicații periodice referitoare la Basarabia, existentă în Fondul documentar „G.T. Kirileanu“.

Participanții la activitățile consacrate sărbătoririi Unirii Basarabiei cu România au primi gratuit cele două lucrări bibliografice realizate de Biblioteca Județeană și dedicate Centenarului Marii Uniri: „1918 în colecțiile Fondului documentar «G.T. Kirileanu»“ și „1918 în colecțiile Bibliotecii Județene «G.T. Kirileanu» Neamț“. Menționăm că biblioteca a realizat, cu prilejul Centenarului, și volumul „1918. Album documentar“, iar proiectul „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ s-a concretizat cu editarea primelor două volume din lucrarea „Maluri de Prut“, urmând ca în luna mai a acestui an, cu prilejul Zilelor Bibliotecii, să fie lansat volumul al III-lea.

De altfel, preocuparea Bibliotecii Județene pentru Basarabia a fost una constantă, de la deschiderea Filialei de carte românească în cadrul Bibliotecii Raionale „Alexandru Donici“ Orhei (în anii ’90), la digitizarea, în anul centenarului, a întregii colecții de cărți și publicații periodice referitoare la Basarabia, aflate în Fondul documentar „G.T. Kirileanu“ (care se regăsesc accesând link-ul:

http://bibgtkneamt.ebibliophil.ro/cauta/carte/general/document%20transpus%20in%20format%20electronic%20basarabia).

PUBLICITATE