NEAMȚ: Un fost consilier județean s-a stins din viață

Astăzi, 21 ianuarie, s-a stins din viață Valerian Boțoc, unul dintre cei mai cunoscuți romașcani și fost consilier local și județean timp de două legislaturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

S-a născut pe 30 martie 1932, în comuna Scânteia, judeţul Bălţi, în familia preotului Pavel Boţoc şi Vera Boţoc – învăţătoare.

A urmat primul an de liceu la Chişinău. Anul al doilea de liceu l-a făcut la Caransebeș, acolo unde au fost refugiaţi din Basarabia, în primăvara anului 1944. În anul 1945, tatăl domniei-sale a fost transferat la Seminarul Teologic din Roman, astfel că tânărul Valerian a urmat cursurile Liceului Roman – Vodă. În anul 1948 a dat admitere la Şcoala de Agricultură gradul II la Trifești, Roman, obţinând calificarea de tehnician agrozootehnic, în anul 1951.

În anul 1960, a înfiinţat Unitatea de producţie agricolă GAS Cordun, devenită mai apoi IAS Roman. De altfel, aici a lucrat timp de 35 de ani, organizând activitatea în procesul de producţie zootehnie, culturi de câmp, legumicultură, cu scopul îndeplinirii planurilor de producţie, care reprezentau un imperativ.

Pentru aprofundarea cunoştinţelor profesionale, în anul 1962 a dat examen de admitere la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, iar 5 ani mai târziu a obţinut titlul de Inginer în domeniu.

Pe lângă activitatea de producţie, şi-a îndreptat atenţia şi asupra activităţii sportive. Astfel, în anul 1984, a înfiinţat Asociaţie Hipică Sportivă Dragoş Vodă. Timp de 3 ani, sportivii Asociaţiei au participat la Campionatul Naţional Dresaj – Obstacole, unde au obţinut medalii de aur şi argint. De altfel, pentru rezultatele obţinute, Federaţia de Călărie Română a hotărât ca două Finale ale Campionatului Naţional Dresaj – Obstacole să se desfăşoare la Roman, pe Stadionul Danubiana.

Domnul ing. Valerian Boţoc a fost, timp de două legislaturi, consilier municipal şi judeţean.

În anul 2015, a primit premiul „Senior al Excelenței Romașcane”.

Condoleanțe familiei!

sursa: romanulfinanciar.ro
PUBLICITATE