Neamț: Un consilier județean a pierdut definitiv procesul cu ANI pe incompatibilitate

Pe data de 6 martie 2014, Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul unui Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț (mandatul 2012-2016) și fost Prefect al Județului Neamț, DAN VASILE CONSTANTIN (cosilier județean PSD)

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

După un proces la Curtea de Apel Bacău, pe 27 februarie 2015, magistrații au decis: „Respinge ca nefondată acţiunea.”. Astfel, DAN VASILE CONSTANTIN a contestat sentința la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astăzi, 9 noiembrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: Respinge recursul formulat de Dan Vasile Constantin împotriva Sentinţei nr. 26 din 27 februarie 2015 a Curţii de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 9 noiembrie 2017.

DAN VASILE CONSTANTIN s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier județean, a încheiat și semnat (în calitate de furnizor) un contract de furnizare produse, în valoare totală de 4.300 Lei, fără T.V.A, între S.C. LOCATO S.R.L. (societate în cadrul căreia acesta deține funcția de administrator special) și COMPANIA JUDEȚEANĂ APA SERV S.A. (companie în cadrul căreia acesta deține calitatea de reprezentant al C.J. Neamț în Adunarea Generală a Acționarilor).

Astfel, DAN VASILE CONSTANTIN a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora consilierii județeni care au funcția de […] administrator […] nu pot încheia contracte comerciale […] de furnizare de produse […] cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori autoritatea consiliului județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile județene respective”.

Dan Vasile Constantin se află la a treia situaţie de incompatibilitate. În 2006, el a fost nevoit să renunţe la funcţia de preşedinte al CJ Neamţ – fiindcă avea o demnitate publică şi era şi administrator al unei societăţi comerciale -, iar înainte de alegerile din 2012 a avut un mandat de prefect de doar patru zile – pentru că s-a aflat pe listele electorale USL pentru CJ Neamţ, iar prefectul trebuie să fie apolitic. – conform ziarulderoman.ro

PUBLICITATE