NEAMȚ: Turmă de zimbri, filmată când sare gardul unei proprietăți (VIDEO)

O turmă de zimbri a intrat pe o proprietate din judeţul Neamţ. Animalele au fost filmate în timp ce săreau gardul, fiind alungate de oameni. În ciuda dimensiunilor foarte mari, zimbrii au sărit cu uşurinţă peste gard.

Astfel de incidente se întâmplă în zonele în care zimbrii trăiesc în libertate. Este vorba despre Parcul Natural Vânători Neamţ, administrat de compania naţională Romsilva.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Proba de 100 de metri garduri este trecută cu brio doar de cei îndrăzneți.

Chiar dacă sunt masivi, zimbrii sunt foarte sprinteni și chiar pot sări garduri înalte, așa cum puteți observa în filmarea făcută în Parcul Natural Vânători Neamț de colegul nostru Ioan Mihuț.

Colegii noștri de la Parcul Natural Vânători Neamț au fost chemați pentru a scoate zimbrii aflați în libertate din anexa gospodărească a unui cetățean. Zimbrii au fost îndepărtați din anexă fără incidente.

Zimbrul este cel mai mare mamifer european de pe uscat. Poate ajunge la o greutate de 920 de kilograme în cazul masculilor, mai impunători, și la 640 de kilograme în cazul femelelor. Femelele trăiesc în turme, alături de pui, în timp ce masculii sunt solitari. 

Zimbrul a fost reintrodus de silvicultori în fauna României 🇷🇴 în anul 1958, la două secole de la dispariția sa din fauna țării, prin aducerea unor exemplare din Polonia 🇵🇱. Nucleul inițial de la Ocolul Silvic Retezat s-a extins, fiind create altele, între care Parcul Natural Vânători Neamț.

În Parcul Natural Vânători Neamț sunt eliberate anual în natură mai multe exemplare de zimbru, după o selecție riguroasă, în prezent trăind în libertate 45 de zimbri, din care 15 s-au născut în libertate. ℹ️ Romsilva – Parcul Natural Vanatori Neamt, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Parcul natural, inclus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate.” – este mesajul Romsilva

PUBLICITATE