Neamț: Trei fete sub 15 ani au făcut avort anul acesta

În fiecare an, în județul Neamț se înregistrează aproximativ 1 000 de avorturi. Astfel, nu mai puțin de 974 de întreruperi de sarcină au fost raportate, anul trecut, Direcției de Sănătate Publică Neamț, iar anul acesta în primele șase luni au fost înregistrate 422, dintre care 3 paciente aveau vârsta sub 15 ani.

Miercuri, 26 septembrie, este Ziua Mondială a Contracepției. Cu această ocazie, DSP Neamț,  desfășoară o campania de informare-educare, finanțată de către Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Campania

Scopul campaniei de informare-educare este informarea populaţiei generale, în special a tinerilor şi adolescenților, cu privire la importanţa metodelor contraceptive în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală şi reproductivă.

În cadrul acestei campanii vor fi următoarele acțiuni:

  • Transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP Bucuresti către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
  • Activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii în colaborare cu personalul Cabinetelor de Planificare familială din Piatra-Neamţ şi Roman: Liceul cu Program Sportiv, Liceul de artă „Victor Brauner”, Colegiul Tehnic „Ghe. Cartianu”, Complexul de servicii „Elena Doamna” din Piatra-Neamţ, Colegiul Naţional „Roman Vodă”, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, Colegiul Tehnic „Miron Costin” şi „Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman.
  • Activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele  medicale şcolare;
  • Activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ şi în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari;
  • Distribuire de materiale informative specifice temei în unităţi de învăţământ şi asistenţilor medicali comunitari;
  • Postarea pe site-ul DSP Neamţ a unor materiale informative.

Ziua Mondială a Contracepţiei

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an, sub sloganul „Contracepţia:  Viaţa ta este responsabilitatea ta!”

Conform datelor statistice publicate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul avorturilor efectuate zilnic în întreaga lume se ridică la aproximativ 125.000 avorturi, ceea ce este corespondentul a 40-50 de milioane de avorturi pe an!

România ocupă locul al doilea în lume ca număr de avorturi raportat la populaţia actuală cu 22.832.650 de avorturi legale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958–2016.

PUBLICITATE