NEAMȚ: Sute de oameni la mormântul lui Justin Pârvu (FOTO-VIDEO)

Sute de credincioși au fost prezenți duminică, 10 februarie, la Mănăstirea Petru-Vodă din județul Neamț, cu prilejul pomenirii a 100 ani de la naşterea Părintelui Justin Pârvu.

Privegherea a avut loc sâmbătă seara, la ora 18:00, iar liturghia a început duminică la ora 9:00, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După agapă, soborul slujitorilor a mers în satul Petru Vodă, unde au sfinţit o troiţă înălţată pentru comemorarea a 100 de ani de la sacrificiul celor ce s-au jertfit în aceste locuri pentru înfăptuirea României Mari.

Părintele Justin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă în 10 februarie 1919 și a primit la botez numele Iosif.

A intrat, ca frate, la Mănăstirea Durău în anul 1936, iar în anul 1940 a fost tuns în monahism primind numele de Iustin. În anul 1941 a fost hirotonit preot. A participat ca preot militar în al doilea război mondial, apoi a fost întemnițat pe motive politice între anii 1948-1964.

Cei 12 ani închisoare i-a petrecut în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.

După perioada de detenție a viețuit la Mănăstirea Secu, până în 1975, când a plecat la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț.

În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă, pe care a condus-o ca stareț până la trecerea sa la Domnul.

Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, a trecut la Domnul în seara zilei de 16 iunie 2013 la vârsta de 94 de ani.

One comment

  1. Cristis Cris

    Câteva greșeli în articol. Cred că sunt subiecte pe care, cu puțin efort, le puteți contura cu anumite întrebări. Nu este prima dată când văd astfel de erori, așa că, dacă sunteți binevoitori, aș vrea să vă corectez:
    – părintele nu a fost înmormântat în cimitirul mănăstirii, ci lângă biserică, în partea de miazăzi a Sf. Altar… cred că era destul de ușor de obiserva..,
    – referitor la celelalte date… puțină informare nu strică…

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*