NEAMȚ: Suspiciune de pestă porcină în Neamț

O echipă a Direcției Sanitar-Veterinare Neamț condusă se află în comuna Agapia, județul Neamț unde se desfășoară o anchetă, existând suspiciuni de pestă porcină africană. În această dimineață medicul veterinar concesionar din zonă a sesizat DSVSA Neamț despre existența a două cadavre de porci într-o gospodărie din comună.

Probe de la cele două cadavre de porci  au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, iar buletinul de analize va fi gata cel mai târziu, joi 10 octombrie.

Până la primirea rezultatelor analizelor de laborator, DSVSA Neamț aplică măsurile de suspiciune de pestă porcină africană.

 Reamintim măsurile dispuse:

  1. DSVSA Neamt va efectua recensamantul exploatatiilor cu porci si a efectivelor de porci din aceste localitati, va desfasura activitati de examinare clinica si de laborator la aceste efective de porci in directia pestei porcine africane;
  2. DSVSA Neamt va lua masuri pentru ca intreg efectivul de porci din aceste localitati sa fie identificat si inregistrat la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta din comunele Doljesti, Bira, Tamaseni, Sabaoani si Gheraesti;
  3. S-a dispus interzicerea circulatiei porcilor, atat intre exploatatiile din localitatile aflate in zonele de protectie si supraveghere, cat si spre aceste exploatatii a efectivelor de porci provenite din alte zone; in acest sens se vor organiza filtre rutiere pentru controlul aplicarii acestei masuri pe toate caile de comunicatie din localitatile vizate, precum si pe drumurile de acces dinspre judetul Iasi catre judetul Neamt;
  4. Se vor desfasura activitati de control ce vor viza interzicerea circulatiei carnii de porc ce nu provine din unitati autorizate sanitar veterinar;
  5. Unitatile Locale de Sprijin din comunele cu localitati in zonele de protectie si supraveghere organizeaza dezinfectoare rutiere;
  6. Circulatia altor specii de animale este restrictionata, DSVSA Neamt autorizeaza in scris astfel de transporturi;
  7. Gestionarii fondurilor cinegetice din zona de protectie si supraveghere a focarului de boala vor desfasura actiuni pentru vanarea mistretilor, astfel incat sa se asigure o densitate de 0,5 mistreti/kmp sau mai mica, vor realiza activitati de inspectie in fondurile de vanatoare pentru detectarea mistretilor cu semne de boala sau a cadavrelor de mistreti ;
  8. Cazurile de imbolnavire sau mortalitate inregistrate la porci vor fi notificate urgent la DSVSA Neamt.
  9. Masuri cu rol preventiv ce pot fi aplicate de cetateni la nivelul exploatatiilor:

  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; Incercaţi o decontaminare atunci cand intraţi dinspre stradă in curte, si mai ales, in coteţ. Cumparaţi VIROCID sau o pungă de 500 grame de sodă caustică. Turnaţi-o intr-o galeată, iar apoi umeziţi paiele dintr-un sac. Curaţaţi-vă picioarele pe aceste paie.
  • creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • nu  scoateţi  scroafele/vierii  din exploataţie în  scopul montei cu animale  din altă exploataţie;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi făra certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
  • nu lasaţi porcii sa pască pe islaz. Nu-i mutaţi din coteţe, nu-i transportaţi in alte gospodarii sau localitaţi.
  • nu permiteţi altor persoane sa patrundă in gospodăria dvs! Ar putea fi purtatoare ale virusului!
  • nu va sacrificaţi preventiv porcii. In cazul in care sunt purtatori ai virusului, acesta se pastrează in carnea ţinută la congelator, in sare sau untură. In cazul in care totusi ati facut-o, nu daţi carnea vecinilor/rudelor/cunoscuţilor.
PUBLICITATE
loading...