NEAMȚ: Spectacol grandios la Piatra-Neamț în weekendul 12-14 aprilie

Spectacol grandios la Piatra-Neamț în weekendul 12-14 aprilie. Un eventiment rar întâlnit în România și, cu atât mai puțin, în Moldova.

Eleganța, grandoarea, măiestria, talentul, performața, bucuria, fericirea, frumusețea, viteza, forța, culoarea, emoția s-au întâlnit toate în cea mai cochetă Sală Polivalentă din regiune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe parcursul a trei zile în care s-au desfășurat forțele dansului pe întregul ring au fost prezenți în jur de 1500 de sportivi.

Aceștia au fost sustinuți de peste 3000 de spectatori, în calitatea lor de părinți, admiratori sau chiar sponsori.

Campionatele Naționale de Dans Sportiv la disciplina 10 Dansuri precum și cele la categoria de vârsta sub 21 de ani, la secțiunile Standard și Latino, organizate în parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului, Federația Română de Dans Sportiv, Consiliul Local Piatra-Neamț și Primăria Piatra-Neamț, susținut în principal de HI GIFT & MORE, LORANI FLOWERS și CENTRAL PLAZA, au fost transmise live de catre Roman TV.

File de poveste s-au derulat începând de vineri, 12 aprilie, când s-a desfășurat Ray’s Dance Fest unde au participat formații și grupuri de dansatori pe categorii de vârstă: 4-9 ani, 10-15 ani, 15+ ani.

Coregrafiile puse în scenă au fost pentru secțiunile de dans modern, dans character, dans popular, dans contemporan, majorete, fantezie coregrafică, dans thematic, show-revue, dans de societate, acrodance.

Magia dansului a continuat în zilele de 13 și 14 aprilie, când s-au desfășurat Campionatele Naționale de Dans Sportiv, un periplu și o incursiune în toate stilurile de dans sportiv: latino americane (samba, cha-cha, rumba, paso doble și jive) și dansurile standard (vals lent, tango, vals vienez, slow fox și quick step).

Perechile înscrise la startul evenimentului au zburat pe parchet ca făcând parcă parte dintr-o poveste.

Evoluția sportivilor a fost arbitrată de un număr de 25 arbitri de clasă internațională și 15 arbitri de clasă națională, veniți din București, Timișoara, Bistrița, Baia Sprie, Târgu-Mureș, Constanța, Oradea, Chișinău, Iași, Bacău, Brașov, Brăila, Pitești și Piatra-Neamț.

Ne-a încantat în Galelele de deschidere ale competiției și în programul ultim din cele două zile de concurs muzica live, prezentată de celebra formație de muzică de dans sportiv din Belarus: Boris Myagkov Band. Un moment unic pe ringurile de dans sportiv din România.

Într-o comuniune extraordinară și emoționantă au fost și elevii talentați ai VIVA ALLEGRIA și tinerii artiști ai ASPNS-Luceafarul, prin intonarea vibrantă a imnului național, respectiv prin evoluția în pași de vals.

Oficialii, precum și sportivii și-au deschis sufletul către acest eveniment:

Cornelia Dobre, arbitru

Un eveniment organizat sub egida Federației Române de Dans Sportiv, o competiție de mare nivel și la standard mondial. Ne bucurăm că suntem aici, mulțumim FRDS, mulțumim organizatorilor și ne așteptăm ca și astăzi să avem perechi foarte, foarte bune și ne dorim, din toata inima, să câstige cei mai buni.

Maria Grigore, arbitru

Rolul de arbitru presupune foarte multă cunoaștere de sine, dorința de a fi imparțial, să-ți cunoști valoarea ta umană și să o manifești pe ring, ca arbitru, să te bucuri de tot ce exprimă perechile”.

Vlad Ene și Nastya Gozun, dansatori U21, secțiunea Latino

O atmosferă incredibilă! Emoția instrumentului live nu se compară cu absolut nimic, rezonanța, vibrația, ecoul pe care îl are în sală te motiveaza; mai ales un solist live

Sorin Simon și Florentina Constantescu, campioni mondiali la 10 Dansuri secțiunea Seniori 1

Campioni mondiali, un vis împlinit dar cred ca cel mai emoționant a fost când a cantat imnul și noi eram pe podium. Plângeam, nu ma puteam stăpâni, îmi curgeau lacrimile singure. A fost o onoare pentru noi să ajungem la vârsta în care să-ți asculți imnul pe podium. Extraordinară senzația. Mulțumim FRDS, organizatorilor, sponsorului nostru, părinților. Mulțumim organizatorilor RAY’S DANCE și DANCE ENERGY, care au organizat un concurs extraordinar. Prima dată vedem organizat un concurs în România la nivelul acesta. Acest concurs se ridică la nivelul concursurilor internaționale, cu muzica live, cu band. Este mirific să dansezi pe muzică live. Orchesta aceasta, Boris Myagkov Band, cântă la German Open, care este cel mai mare concurs din Europa și ei au reușit să o aducă la Piatra-Neamț.”

Paul Moldovan, triplu campion mondial

Este o competiție foarte frumos organizată, cu un nivel destul de ridicat. Cred că este printre primele mele experiențe ca spectator sau, hai să-i spunem, de antrenor. Să fii triplu campion mondial este o bucurie, o satisfacție.

Principele Nicolae al României

Mă bucur să fiu aici, la Piatra-Neamț, mă bucur să fiu alături de voi la un eveniment foarte elegant și foarte important pentru comunitate. Dansul este mai mult decât mișcare. Este o artă, este o eleganță, trebuie să fii dedicat și trebuie să înțelegi și să simți ce înseamnă muzica. Deci, e mult mai mult decât un sport și este foarte important pentru educația și pentru cultura românească.”

Principele Nicolae al României, în calitate de ambasador al evenimentului, a fost alături de organizatori în cele două zile de concurs, în Galele de deschidere precum și în programul de seară al Campionatelor Naționale de Dans Sportiv.

Memoria zilei de 14 APRILIE…1457 – 2019

Cel mai de seamă descendent al întemeietorilor Moldovei a intrat în istorie sub numele de Ștefan cel Mare. Acesta s-ar fi născut prin 1434 la Borzești, unde mai târziu avea să înalțe o biserică ”întru amintirea strărăposaților noștri înaintași și a părinților lor”. Era întâiul fiu al voievodului Bogdan al II-lea și al Mariei Oltea, originară fie de undeva din Țara Românească, fie din boieri băcăuani.

În ținutul Neamțului, la Orbic, pe 14 aprilie 1457, în Joia Mare, oastea lui Ștefan biruiește oastea lui Petru Aron și Aron vodă este silit să ia calea pribegiei în Polonia. La locul numit Direptate, pe Siret, țara îl acalmă pe Ștefan drept domn al Moldovei, iar mitropilitul Teoctist îl unge cu mir.

Locul purta numele de Direptate deoarece aici se obișnuiau a se ține toate judecățile cele mari, toți oamenii putând veni să asiste sau să facă vreo plângere.

Pe data de 14 aprilie 2019 la Mănăstirea Neamţ, supranumită “Ierusalimul ortodoxiei române”, Principele Nicolae al Romaniei a avut deosebita onoare de a fi invitat pe scaunul Domnitorului Moldovei aflat în pronaosul Mănăstirii, scaun pe care, cu ani în urmă, a stat și Regele Mihai I, bunicul Principelui.

Memoria zilei de 14 aprilie 1457 se transmite peste ani în 14 aprilie 2019.

Vezi și NEAMȚ: Moment emoționant la Sala Polivalentă din Piatra-Neamț (VIDEO)

Vezi și NEAMȚ: Regal de dans la Piatra-Neamț – Ziua III (VIDEO)

Vezi și NEAMȚ: Regal de dans la Piatra-Neamț – Ziua II – Deschiderea oficială (FOTO-VIDEO)

Vezi și NEAMȚ: Regal de dans la Piatra-Neamț – Ziua I – Ray’s Dance Fest (VIDEO)

PUBLICITATE