NEAMȚ: Slujbă arhierească de hramul Mănăstirii Almaș

În Duminica I după Rusalii, rânduită ca Duminica Tuturor Sfinților, 23 iunie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Almaș din județul Neamț.

Credincioși și clerici au participat la sfintele slujbe, oficiate pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal.

Alături de IPS Mitropolit Teofan au mai slujit părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele arhimandrit Luca Diaconu, exarh de Neamț, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, dar și părintele arhimandrit Laurențiu Niță, starețul așezământului monahal de la Almaș.

Înaintea începerii Sfintei Liturghii, chiriarhul le-a citit celor de față rugăciunile de dezlegare.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei dimpreună cu soborul clericilor au săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii așezământului monahal nemțean.

Mănăstirea Almaș, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”, este o așezământ de călugări, ctitori fiind Vasile şi Maria Almaş, mănăstirea luând ființă între anii 1715-1720.

Zidirea bisericii a început la o dată necunoscută, de Constantin Mavrocordat, voievodul Moldovei, fiind încheiată la 1715 de Vasile Almaş.

Din anul 1812, ansamblul devine mănăstire de maici, iar biserica este renovată şi mărită în 1851 de boierul Palade. În anul 1959, mănăstirea este desființată de regimul comunist și se redeschide în anul 1987 ca schit, sub oblăduirea Mănăstirii Horaița.

Astăzi, obștea mănăstirii este formată din 14 viețuitori, stareţ fiind arhimandritul Laurenţiu Niţă.

Mai multe informații și imagini, aici: https://doxologia.ro

sursa: Mitropolia Moldovei
Articol preluat de la:  doxologia.ro
PUBLICITATE