NEAMȚ: Situația pestei porcine în Neamț la 11 octombrie

Astăzi, 11 octombrie, sub coordonarea subprefectului Doru Nicolae Ungureanu, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru a aproba măsurile necesare după confimarea unui focar de pestă porcină în comuna Agapia.

Încă de la momentul existenței unei suspiciuni de PPA (pesta porcină africană), reprezentanții DSVSA Neamț au aplicat procedura referitoare la acțiunile sanitar-veterinare prevăzute în Manualul operațional pentru intervenția în focarele de PPA.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel s-a făcut public comunicatul de presă emis de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț. (vezi articolul AICI)

Membrii CLCB au aprobat Planul de măsuri de intervenție cu stabilirea zonei de protecție (satele Agapia, Filioara și Varatec) și a zonei de supraveghere (10 km în jurul focarului).

Instituțiile implicate – DSVSA Neamț, IPJ Neamț, IJJ Neamț, precum și reprezentanții UAT Agapia, și-au coordonat acțiunile prevăzute în plan.

În prezent, de când a fost notificată suspicinea de boală, în comuna Agapia nu au mai fost înregistrate alte îmbolnăviri.

În urma ședinței m-am deplasat la Agapia pentru a vedea personal punerea în aplicare a măsurilor prevăzute de legislația în vigoare pentru asemenea situație”, a declarat Doru Nicolae Ungureanu, subprefectul județului Neamț.

Reamintim comunicatul emis de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț

În data de 08.10.2019 a fost confirmata suspiciunea de pesta porcina africana la porcii domestici dintr-o exploatatie nonprofesionala din localitatea Agapia, judetul Neamt, ulterior fiind confirmata de catre IDSA Bucuresti  in data de 10.10.2019, pesta porcina africana in exploatatia mai sus amintita.

Urmare a acestui eveniment epidemiologic, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamt a solicitat Institutiei Prefectului Neamt convocarea Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamt.

Avand in vedere pozitionarea focarului de boala respective localitatea Agapia, judetul Neamt din judetul Neamt, s-au  stabilit unitatile administrativ teritoriale ce fac parte din zona de protectie si zona de supraveghere a focarului de boala, acestea fiind:

  1. Zona de protectie – localitatea Agapia, localitatea Filioara;
  2. Zona de supraveghere  – localitatile Varatec, Valea Seaca, Valea Arini, Baltatesti, Ghindaoani, Cracaoani, Magazia, Grumazesti, Netezi, Topolita, Oglinzi, Humulestii Noi, Humulesti, Tg. Neamt, Vanatori, Lunca, Nemtisor, Leghin

Masuri dispuse:

S-a efectuat ancheta epidemiologica  la exploatatia din loc. Agapia,luandu-se masura de imprejmuire  cu cordon avertizor cu inscriptia –PESTA PORCINA AFRICANA, si deasemenea s-a realizat o dezinfectie riguroasa si temeinica in in focarul de PPA.

  1. DSVSA Neamt va efectua recensamantul exploatatiilor cu porci si a efectivelor de porci din aceste localitati, va desfasura activitati de examinare clinica si de laborator la aceste efective de porci in directia pestei porcine africane;
  2. DSVSA Neamt va lua masuri pentru ca intreg efectivul de porci din aceste localitati sa fie identificat si inregistrat la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta din comunele Agapia, Cracaoani, Pipirig, Oras Tg. Neamt
  3. S-a dispus interzicerea circulatiei porcilor, atat intre exploatatiile din localitatile aflate in zonele de protectie si supraveghere, cat si spre aceste exploatatii a efectivelor de porci provenite din alte zone; in acest sens s-au organizat filtre rutiere pentru controlul aplicarii acestei masuri pe toate caile de comunicatie din localitatile vizate, precum si pe drumurile de acces dinspre si  catre aceste localitati.;
  4. Se   desfasoara activitati de control ce vor viza interzicerea circulatiei carnii de porc ce nu provine din unitati autorizate sanitar veterinar;
  5. Unitatile Locale de Sprijin din comunele cu localitati in zonele de protectie si supraveghere organizeaza dezinfectoare rutiere;
  6. Circulatia altor specii de animale este restrictionata, DSVSA Neamt autorizeaza in scris astfel de transporturi;
  7. Gestionarii fondurilor cinegetice din zona de protectie si supraveghere a focarului de boala vor desfasura actiuni pentru vanarea mistretilor, astfel incat sa se asigure o densitate de 0,5 mistreti/kmp sau mai mica, vor realiza activitati de inspectie in fondurile de vanatoare pentru detectarea mistretilor cu semne de boala sau a cadavrelor de mistreti ;
  8. Cazurile de imbolnavire sau mortalitate inregistrate la porci vor fi notificate urgent la DSVSA Neamt.
  9. Masuri cu rol preventiv ce pot fi aplicate de cetateni la nivelul exploatatiilor:

  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; Incercaţi o decontaminare atunci cand intraţi dinspre stradă in curte, si mai ales, in coteţ. Cumparaţi VIROCID sau o pungă de 500 grame de sodă caustică. Turnaţi-o intr-o galeată, iar apoi umeziţi paiele dintr-un sac. Curaţaţi-vă picioarele pe aceste paie.
  • creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • nu  scoateţi  scroafele/vierii  din exploataţie în  scopul montei cu animale  din altă exploataţie;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi făra certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
  • nu lasaţi porcii sa pască pe islaz. Nu-i mutaţi din coteţe, nu-i transportaţi in alte gospodarii sau localitaţi.
  • nu permiteţi altor persoane sa patrundă in gospodăria dvs! Ar putea fi purtatoare ale virusului!
  • nu va sacrificaţi preventiv porcii. In cazul in care sunt purtatori ai virusului, acesta se pastrează in carnea ţinută la congelator, in sare sau untură. In cazul in care totusi ati facut-o, nu daţi carnea vecinilor/rudelor/cunoscuţilor.
PUBLICITATE