NEAMȚ: Senatorul Țapu interpelează ministrul sănătății și solicită un control la spital

Ca urmare a protestelor cadrelor medicale care au avut loc în ultimele zile la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț (vezi articolele AICI și AICI), senatorul PNL Neamț, Eugen Țapu-Nazare, a depus o interpelare privind ”Situația dezastruoasă în care se prezintă secțiile Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț din lipsa materialelor!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Senatorul Eugen Țapu prezintă problemele existente la spitalul din Piatra-Neamț, revendicările cadrelor medicale și solicită Ministrului Sănătății să dispună o anchetă prin intermediul Corpului de Control al ministerului pentru a afla situația reală din Neamț și pentru a putea lua măsurile necesare.

Doamnă ministru,

Subfinanțarea din sistemul medical scoate în stradă nu doar bolnavii, ci și personalul spitalelor.

La Piatra-Neamț, pe 8 februarie 2019, peste 100 de cadre medicale au protestat în fața spitalului, reclamând pe de o parte scăderea de salarii din ultima perioadă, dar și lipsa materialelor din spital, ceea ce afectează în mod direct bolnavii.

De la bun început vă spun că în anul 2019, asistentelor din spital li se reproșează că se consumă prea multe mănuși. Am început cu acest exemplu ca să vedeți dimensiunea absurdului la care s-a ajuns.

Din păcate, mănușile nu reprezintă singura problemă. Pe secția ATI și nu doar acolo, încă avem lenjeria paturilor distrusă, lipsa substanțelor de curățenie și a soluțiilor dezinfectante, farmacia spitalului eliberează prea puține medicamente față de cât este solicitat de pe secții.

Nu există brancardier pe secția ATI, sala de nașteri şi obstetrică sunt cu mari probleme, normele de muncă sunt încălcate, deși ar trebui pe terapie intensivă să avem un asistent la 3 bolnavi, în realitate avem un asistent la 8 bolnavi.

Mâncarea bolnavilor este transportată în găleți, prin curtea spitalului, de la bucătărie spre secții.

Există deficit de seringi, saci, pungi, măști, bonete, iar pe unele secții bolnavii vin, în continuare, cu medicamentele de acasă.

Am expus doar o parte din problemele cu care se confruntă angajații din Spitalul Județean de Urgență Piatra – Neamț, cărora li s-au redus salariile, sporurile de secție, de tură și de weekend.

Pentru că sănătatea este prioritate națională, iar în anul 2019 România deține preşedinția Consiliului Uniunii Europene, încă întâlnim astfel de situații dezastruoase în spitalele din ţara noastră, vă rog pe această cale, Doamnă Ministru, să dispuneți o anchetă prin intermediul Corpului de control al ministerului pentru a sta de vorbă și cu asistenții, nu doar cu persoanele din conducerea spitalului și să-mi comunicați măsurile de îmbunătățire a condițiilor din spital pe care le veți lua. – este interpelarea senatorului Eugen Țapu-Nazare

PUBLICITATE