NEAMȚ: Școala Curioșilor la Palatul Copiilor Piatra-Neamț, în perioada 8-13 iulie

Asociaţia Secular-Umanistă din România și Palatul Copiilor Piatra Neamț îi invită pe elevii din clasele IV-VII să se înscrie la cea de-a patra ediție a evenimentului „Școala Curioșilor”, care se va desfășura în perioada 8-13 iulie.

Ajunsă la a IV-a ediție, Școala Curioșilor este o școală de vară care se adresează elevilor din clasele IV-VII, interesați de științe. Aceasta își propune să aducă în atenția elevilor subiecte științifice diverse care vor fi prezentate de studenți, cercetători și oameni pasionați de știință dornici să împărtășească din cunoștințele lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Proiectul este finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act For Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non-administrative.

Ediția 2019 a proiectului supune atenției publicului și un „Manifest împotriva pseudoștiinței”, prin care organizatorii doresc să sublinieze importanța diferențierii între știință și pseudoștiință.

„Spațiul public românesc a devenit spațiu de liberă exprimare pentru diverse știri false, fapte alternative, leacuri minune pentru diverse stări medicale, toate contribuind la scăderea alarmantă a încrederii în specialiști. Urmările pot fi devastatoare, de la periclitarea sănătății la înșelătorii financiare, iar pe termen lung pot conduce la decredibilizarea cercetării științifice.

Din acest motiv, este extrem de important să facem distincția între știință – cunoașterea obiectivă și bazată pe dovezi, și pseudoștiințăfalsa știință”  (pseudo în greacă înseamnă „fals”) care încearcă în mod eronat, deliberat sau prin ignoranță, să treacă drept științifică.

Dând crezare acestor pseudoștiințe riscăm să devenim victime ale șarlatanilor sau ne putem pune sănătatea sau chiar viața în pericol. De aceea, este extrem de important să nu ne lăsăm simțul realității alterat și să ne folosim gândirea critică de fiecare dată când ne confruntăm cu afirmații pseudoștiințifice!”

Școala Curioșilor 2019 va oferi copiilor participanți activități precum prezentări, ateliere interactive și proiecții de filme documentare cu tematici din Biologie, Ecologie, Chimie, Matematică, Geografie, Astronomie și Paleoantropologie.

Temele specifice ale activităților sunt după cum urmează:

Biologie Activitățile au ca scop înțelegerea impactului negativ dar și a impactului pozitiv pe care bacteriile le au în viața noastră. De asemenea, participanții vor afla care este diferența dintre bacterii și viruși, și de ce e important să luăm antibiotice doar la recomandarea medicului!

Ecologie – Despre apa în natură în cele patru anotimpuri și realizarea unui copac al anotimpurilor.

Chimie – Din ce sunt compuse moleculele și cum se formează ele. Totodată, elevii vor lua parte la o serie de experimente.

Paleoantropologie – Povești despre lumea strămoșilor noștri timpurii. Participanții vor afla care erau îndeletnicirile lor de zi cu zi și pericolele pe care trebuiau să le înfrunte pentru a supraviețui, în ce fel s-au adaptat și cum a ajuns acest lung proces să modeleze specia umană de astăzi.

Matematică  Aplicații ale matematicii în viața de zi cu zi, dar și despre legătura dintre matematică și astronomie.

Geografie Activitățile vor avea ca scop investigarea schimbărilor climatice și înțelegerea fenomenelor de încălzire globală și creșterea nivelului marin. În plus, participanții vor afla cum anume studiază cercetătorii aceste fenomene folosind date satelitare.

Astronomie – Prezentări despre constelații și despre Lună. Iar dacă vremea va fi favorabilă vom putea observa cerul și Soarele prin telescop, și vom experimenta astrofotografia.

Sunt 60 de locuri disponibile, din care 15 sunt alocate pentru copii din categorii defavorizate. Participarea este gratuită, cu condiția ca elevii înscriși să participe la toate activitățile. Înscrierile se fac pe siteul www.scoalacuriosilor.ro până la ocuparea locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de ASUR și Palatul Copiilor Piatra Neamț.
Parteneri: Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, Astroclubul PEGAS, Proiectul Descendenței și 360UAIC.

PUBLICITATE