NEAMȚ: Săpa în grădină și a găsit o monedă extrem de rară (FOTO)

Un bărbat din județul Neamț care săpa în grădina locuinței a găsit o monedă extrem de rară, care făce parte din primele serii de monede din România.

Bărbatul a postat imaginea pe Facebook, unde a întrebat dacă moneda este valoroasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Mesajul a fost văzut şi de poliţişti care s-au sesizat din oficiu.

La data de 12 aprilie, poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la o postare a unei persoane, însoţită de două fotografii cu o monedă veche, prin care solicita informaţii de la cunoscători despre aceasta.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că persoana care avea moneda este din judeţul Neamţ şi a găsit-o pe timpul efectuării unor lucrări agricole în curtea locuinţei.

În urma informaţiilor primite de la poliţişti cu privire la legislaţia incidentă, la aceeaşi dată persoana a înştiinţat primăria cu privire la descoperirea întâmplătoare, iar bunul a fost predat către Complexul Muzeal Moldova Iaşi.” – au transmis polițiștii

Moneda descoperită întâmplător datează din perioada 1572 – 1574, este prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă, cu diametrul de circa 24 mm şi este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, categoria Tezaur.

În colecţia Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi se regăseşte încă o monedă de acest fel, fiind exemplare destul de rar întâlnite.

PUBLICITATE