NEAMȚ: Salvați, în condiţii extreme, de salvamontişti în masivul Ceahlău

Doi turişti au fost recuperaţi de salvamontiştii nemţeni în masivul Ceahlău, în cadrul unei acţiuni de salvare derulate sâmbătă noaptea, în condiţii extreme de viscol cu vânt de peste 100 de kilometri pe oră.

Potrivit Salvamont Neamţ, cei doi turişti făceau parte dintr-un grup de 5 persoane, au rămas în urmă din cauza epuizării fizice și au deviat de la traseu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Actiunea dificila, in conditii de vreme extrema, care a testat la maxim atat echipamentele de protectie cat si pregatirea salvatorilor s-a incheiat cu succes si cei doi turisti au fost adusi la Baza Salvamont Dochia unde au ramas inca o ora pentru ingrijiri medicale.

Pe scurt grupul de patru sau cinci au plecat din Statiunea Durau in jurul orei 12:00. Chiar daca erau echipati, conditiile de mediu din zona superioara rivalizau cu cele din zonele arctice. Au inaintat foarte (7 ore pana in zona Vf. Toaca) foarte greu, viscolul, vantul si zapada mare le-a macinat fortele pana aproape de limita de la care si fizicul dar si psihicul cedeaza.

In zona Seaua Panaghiei au intrat in noapte. Doi, dintre care unul cetatean strain, au ramas in urma si la un moment dat au cedat. In aceste conditii hipotermia se instaleaza foarte rapid si in scurt timp scaderea temperaturii corpului devine ireversibila.

Au incercat sa sune la 112 dar erau intr-o zona moarta (fara acoperire radio) si sistemul n-a functionat. 

Alarmarea echipei salvamont a fost facuta direct de catre primul din grup care avand o conditie fizica mai buna a ajuns la Cabana Dochia si a constientizat situatia limita in care se aflau cei ramasi in urma.

Interventia, in conditiile in care echipa era pregatita pentru asa ceva si mai mult, anticipase inca din cursul zilei ca se pot confrunta cu persoane disparute in viscol, a avut eficienta maxima, cei doi fiind gasiti in timp util.

Unul din ei era in hipotermie si a fost necesar ca procedura de reanimare termica sa fie inceputa acolo, in zapada, prin aplicarea de petch-uri termice la incheeturi in zona toracelui si a axilelor, rehidratare, izolare cu folie termica etc.

Ulterior dupa ce au fost adusi la Baza Salvamont au fost incalziti, rehidratati si tinuti sub observatie pana cand starea lor s-a ameliorat.

Cu siguranta aceasta situatie rezolvata „la limita” se putea evita.

In epoca internetului a informatiilor a prognozelor si a codurilor colorate (atat de colorate si atat de multe incat se pare ca lumea nu le mai baga in seama si de-abia acest fapt este foarte periculos) sunteti la un click distanta de o decizie inteleapta.

Desigur ca noi suntem bine pregatiti, foarte bine echipati si cu experienta a zeci si sute de operatiuni derulate in conditii de mare risc. Dar asta nu inseamna ca nu putem gresi, ca nu putem fi invinsi de natura, de situatie sau de factorii de risc ceea ce stimati turisti oricat de dur ar parea mesajul nostru, in conditiile de aseara, dvs. nu aveati nici o sansa de supravietuire. Merita? – este mesajul Salvamont Neamț

PUBLICITATE