NEAMȚ: Rețea de escroci prin metoda „Accidentul”, destructurată de polițiștii nemțeni

Ieri, 19 noiembrie, polițiștii din Roman au probat activitatea infracțională a 7 persoane, cu vârste curprinse între 18 și 42 de ani, din Iași, bănuite de comiterea infracțiunilor de înșelăciune prin metoda ’’ Accidentul’’.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Neamț, în perioada ianuarie – mai 2019,  trei dintre cei în cauză ar fi săvârșit șapte infracțiuni de înșelăciune prin metoda ’’ Accidentul’’, fiind bănuiți că s-ar fi deplasat la persoane domiciliate pe raza municipiului Roman, de unde ar fi ridicat diferite sume de bani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Anterior, persoanele vătămate au fost contactate telefonic de către doi bărbați, de 30, respectiv 36 de ani, din Iași, care prin atribuirea unor calități mincinoase, le-ar fi indus în eroare, invocând faptul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier.

În continuarea conversației telefonice, persoanelor vătămate le-au fost pretinse  sume de bani în vederea diminuării consecințelor legale sau medicale ale evenimentului.

Cei doi bărbați din Iași, sunt cercetați de polițiști în stare de deținere, fiind încarcerați în cauze similare.

De asemenea, în cadrul activităților investigative, polițiștii au efectuat percheziții domiciliare pe raza municipiului Iași și a localităților limitrofe, în vederea documentării activității infracționale a celor în cauză.

Totodată, polițiștii au dispus extinderea cercetărilor față de doi tineri, de 25 de ani, din Iași, sub aspectul comiterii infracțiunii de introducerea în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă într-un penitenciar în scopul folosirii lor de către deţinuţi.

Astfel, în vederea stopării fenomenului infracțional, polițiștii au descins în Penitenciarul Iași, unde au fost ridicate, în vederea confiscării, 50 de telefoane mobile.

În baza probatoriului administrat, trei dintre cei în cauză au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune.

Aceștia au fost introduși în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamţ, iar ulterior procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

În activități au fost angrenați luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Iași și reprezentați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următorul set de recomandări:

•        Fiţi prudenţi atât în eventuale situaţii premergătoare săvârşirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate;

•        Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.), decât după ce solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu;

•        Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci;

•        În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;

•        Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;

•     Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!

PUBLICITATE