NEAMȚ: Rătăciţi de GPS în pădure (FOTO)

Noaptea trecută, în urma unui apel venit prin 112, o echipă a Salvamont Neamț a derulat o operațiune de căutare/evacuare a unor turiști rătăciți de aplicația GPS și împotmoliți pe unul din zecile de drumuri de exploatare ce brăzdează pădurile din zonă.

Temparatura scazută, precipitațiile abundente și zona cu grad de risc ridicat au încadrat acțiunea care a durat 3-4 ore ca fiind una de urgență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Desigur că mijloacele moderne de localizare de care dispunem au facut localizarea și găsirea efectivă a persoanelor destul de repede, partea dificila a constat în trolierea obstacolelor și a mașinii ori de câte ori se împotmolea.

În final, în jurul orei 01:30 (alarma a fost dată la ora 22) am reușit să-i scoatem la asfalt în cătunul Pârâul Mare.

Cât despre folosirea GPS-ului, device care a intrat în ultima vreme extrem de mult în utilizarea cotidiană, suntem nevoiți să tragem un semnal de alarmă si să venim cu niste precizări referitoare la aparatul care te poate duce în sigurață acasă dar la fel de ușor te poate transforma în victima.” – au transmis reprezentanții Salvamont

Recomandările Salvamont Neamț:

1. Nu folosiți niciodată GPS-uri auto în afara drumurilor asfaltate.

2. Selectati din meniul aparatului – avoid unpaved roades – sau Off-Roads pentru ca aparatul să selecteze numai rutele legale (drumuri publice asfaltate), setează aparatul pe „fast” și nu pe „short route”

3. Nu vă încredeți 100% în GPS, poate fi neactualizat sau poate avea erori mari în condițile unei configurații satelitare proaste. Poate avea marcate pe hărțile prestabilite drumuri închise accesului public, restricționate, inpraticabile, drumuri unde se efectuază lucrări si drumuri închise în urma unor alunecări de teren, viituri, căderi de arbori .

4. Citiți indicatoarele rutiere și luați în consideratie marcajele de restricționare/avertizare care cu sigurantă sunt mult mai actuale decât platforma pe care lucrează GPS-ul mașinii dvs.

5 . O barieră uitata deschisa de administratorul drumului nu însemană că acest lucru îți dă dreptul sa intri în acea zona sau că ești în siguranță fizic și legal. În Romania drumurile forestiere nu sunt publice și patrunderea pe aceste sectoare de drum se sancționează contravențional dacă nu aveți în prealabil acordul administratorului, gestionarului sau proprietarului zonei (fond forestier sau cinegetic)

6. Cea mai proastă soluție este folosirea GPS-urilor de pe telefoanele mobile (platfome gen Google Maps, Waze etc) , platforma folositoare doar ca informație turistică și de impresii ( reviews) dar unde orice idiot poate insera informații false, locații care nu există, drumuri și trasee câteodată foarte periculoase sau care nu sunt amenajate, nu există sau nu sunt legale.

În final cel mai sigur este ca atunci când asfaltul se termină, când drumurile încep să fie din ce în ce mai proaste și intră adânc în inima pădurilor, în zone unde se exploatează sau sunt lucrări, să te intorci înapoi și în scurt timp GPS-ul va genera o alta rută, cu siguranță mai puțin periculoasă.

PUBLICITATE