NEAMȚ: Proiectul „Arta bizantină la ea acasă”

,Imperialii” au cântat pentru Împăratul Slavei, duminică 14 aprilie 2019, sub bagheta dirijorului, profesor Marius Coruga, de la Liceul Teologic Ortodox ,,Sf. Imp. Constantin și Elena”, corul aducând suflul de preamărire și în rândul enoriașilor aflați prezenți în biserica ,,Cuvioasa Parascheva”, măriri ce porneau din sufletele tuturor.

Astfel s-a încheiat proiectul nostru, intitulat sugestiv: ,,Arta bizantină la ea acasă” în biserica creștin ortodoxă românească, acordându-i-se atenția cuvenită, ca de atâtea veacuri prețuită, la rang de cinste și în Parohia ,,Cuvioasa Parascheva” – Neamț – gazda evenimentului nostru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Scurt și concis la subiect, după binecuvantarea parintelui paroh Amarinei Alecu,  inițiatorul proiectului nostru, elevul de la Liceul Teologic Ortodox ,,Sf. Imp. Constantin și Elena” din P. Neamt, a ținut în încheiere, să reamintească că ,,nu numai în timpul posturilor perioada de milostenie să se trezească în sufletele voastre, pentru că iubirea față de aproapele și virtuțile unui adevărat creștin trebuie sa fie mereu vii”.

Invitatul nostru, domnul Vasile Panaite, a menționat, printre altele, faptul că tehnica picturii icoanelor noastre, precum și a picturii din biserica creștin ortodoxă, face parte din ființa noastră spirituală, definindu-ne și în același timp deschizându-ne fereastra spre lumea divină.

Arta bizantină, a completat domnul Panaite, este și va fi deschizatoare a lumii spre Lumină.

Nu în ultimul rând, într-o interpretare excepțională, a împletit repertoriul cântărilor și a întreținut strălucirea momentului, domnul profesor de religie Marin Udroiu, care a ,,primit aplauze la scenă deschisă”.

Talantul său ludic, a depășit așteptările audienței, domnul captând atenția, prin trăirea  la o înaltă intensitate, transmisă publicului, a poeziilor din lirica românească; Costache Ioanid, Mihai Eminescu, și altele cu care a venit pregătit.

Imaginile surprise de aparatul foto țin să arate că efortul profesorilor cât și a elevilor și a invitaților noștri, au fost mai mult decât plăcute, imortalizând atmosfera plină de emoție și strălucire, prin cuvântul rostit.

Multumiri, tuturor.

ASOCIAȚIA NISI ART - A.N.A
PUBLICITATE