NEAMȚ: Produse contaminate cu Listeria, retrase de la vânzare

Ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioadă, generate de prezența bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus realizarea unor controale tematice în acest sens.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cadrul acestor verificări, s-au prelevat atât probe din diferite loturi din produse finite de acest tip, cât și probe de sanitație din zonele de producție și ambalare a produsului finit procesat, probe care au fost trimise către laboratoare pentru a fi analizate.

Rezultatele buletinelor de analize, emise începând cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezența bacteriei Listeria monocytogenes în probele de produs finit, provenite de la două unități de procesare a peștelui.

Având în vedere rezultatul pozitiv la probele de produs finit “file somon afumat”, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unitățile respective, unde, în urma controlului efectuat, a fost dispusă măsura suspendării activității liniei de producție “file somon afumat” și reținerea oficială a unei cantități de 134 de kg de produse.

De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 42.000 de lei.

S-a acționat și pentru retragere de pe piață a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distribuție puse la dispoziție de către reprezentanții unităților respective.

De la începutul săptămânii treute, când a fost declanșată acțiunea de control, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistată prezența bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost distruse.

Acțiunile de retragere și de rechemare ale produsului “file somon afumat”, provenit de la cele două unități de prelucrare a peștelui, sunt în derulare și se desfășoară sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

Rechemare/Retragere produse alimentare

Societatea OCEAN FISH SRL procedează la retragerea de la comercializare a produsului ” FILE DE SOMON AFUMAT KIDS 50G ” urmare evidențierii prezenței Listeria monocytogenes.

Produsul a fost distribuit și în Carrefour Piatra-Neamț și Carrefour Roman.

Se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul menționat mai sus să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele Carrefour de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Listerioza se poate manifesta cu simptome asemănătoare gripei, precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice. Poate cauza probleme de sănătate dacă persoana este însărcinată sau dacă are un sistem imunitar slăbit. – notează ANSVSA

Un alt produs rechemat de ANSVSA este SOMON AFUMAT BlueShark 100G cu urmatoarele date de identificare Lot 08032019, termen de valabilitate 08.03.2019, Cod EAN 6420103901310

Clientii sunt rugati sa nu consume produsul din lotul incriminat ! Listerioza poate cauza probleme de sănătate in special la femei însărcinate sau persoane cu un sistem imunitar slăbit! Produsul poate fi returnat, iar clientii vor primi contravaloarea prețului de vânzare, fără a mai fi necesară prezentarea bonului de casă.

PUBLICITATE