NEAMȚ: Preoți din Neamț, decorați de Mitropolit pentru că au construit biserici în România comunistă

Luni, 14 octombrie, peste 30.000 de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul prăznuirii Sfintei Parascheva, pe scena special amenajată în fața Catedralei Mitropolitane din Iași.

Sfânta Liturghie din acest an a fost încununată cu oferirea de distincții pentru 17 clerici din Arhiepiscopia Iașilor, care au suferit în perioada epocii comuniste și au întâmpinat obstacole în timpul zidirii unor sfinte lăcașuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La finalul Sfintei Liturghii, 17 preoți (4 dintre aceștia fiind din județul Neamț) care au sprijinit construirea de biserici în perioada comunistă, au fost decorați de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, primind, pe lângă distincție, o Sfântă Scriptură cu scris mare și o icoană litografiată cu Sfânta Parascheva şi cu Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei.

Preoții din județul Neamț care au fost distinși de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au fost:

  • Pr. Dumitru Ailincăi din Piatra Neamţ (a continuat lucrările începute în 1970 la Biserica din Huisurez- Neamţ);
  • Pr. Aurel Florea din Piatra Neamţ (a fost amenințat că vor fi trimise buldozere pe șantier, dar a continuat ridicarea Bisericii din Satul Griviţa – Botoşani, între anii 1982-1984); – „Crucea Moldavă”
  • Pr. Artemie Severian Moldovan din Piatra Neamţ (a zidit două biserici: Bisericile din Ticoş şi Telec – Neamţ, în perioada 1973-1976);
  • Pr. Constantin Capșa din Piatra Neamţ (în ciuda faptului că a stat trei săptămâni în beciul miliţiei din Piatra Neamţ, a fost bătut, condamnat un an cu suspendare şi a primit o amendă de 3000 lei, a construit Biserica din Arămoaia – Neamţ , între 1982 și 1983).

Aurel Florea, Artemie Severian Moldovan și Constantin Capșa au primit distincția „Crucea Moldavă” iar Dumitru Ailincăi a fost răsplătit cu „Crucea Specială”.

Galeria FOTO o puteți vedea aici: doxologia.ro

Articol preluat de la: doxologia.ro

PUBLICITATE
SURSĂMitropolia Moldovei