Neamț: Preot din Piatra-Neamț, amendat pentru că a lipit afișe pro-referendum în scările de bloc

Preotul Vasile Păvăleanu, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ (cartier Mărăţei) din Piatra-Neamţ a fost amendat de polițiști pentru că a lipit afișe pro-referendum în scările blocurilor.

Afișele sunt personalizate, cu antetul parohiei, iar în mesaj oamenii sunt îndemnați să meargă la referendum și să voteze „DA”. Ele au fost puse încă de săptămâna trecută, iar în urma unei sesizări, polițiștii l-au identificat și l-au amendat pe preot cu 1500 de lei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma unei sesizări, primite la nivelul IPJ Neamț, colegii din cadrul Poliției Municipiului Piatra-Neamț s-au deplasat în zona indicată unde au găsit afișele electorale lipite. Au identificat persoana în cauză, un bărbat de 51 de ani din Piatra-Neamț, care a fost sancționat contravențional conform legii 208/2015, cu suma de 1500 de lei.” – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, Robert Costan.

Preotul Păvăleanu consideră că acest demers nu reprezintă o campanie electorală și că nu a încălcat nicio lege.

Ceea ce facem noi nu o considerăm campanie electorală, ci o misiune, pentru că este vorba despre o problemă de credință nu o problemă politică. Am și spus-o în Bisercă în vreo două-trei duminici, a merge la vot și a vota „DA” egal „cred în Dumnezeu”. A nu merge la vot înseamnă „eu nu cred în Dumnezeu”, pentru că e o problemă de credință și Dumnezeu a rânduit ce se dorește a se modifica în Constituția României.

Inițiativa aparține mitropolitului dar la parohia noastră noi ne-am organizat și nu am pus afișele pe care le-am primit prin Protopopiat, de la Coaliția pentru Familie, noi am vrut să ne asumăm răspunderea și am făcut afișe personalizate, cu antetul parohiei. Am scris următorul conținut: „În numele lui Dumnezeu și întru demnitatea poporului român, votați la referendum DA”. În josul paginii ne-am semnat, preot Vasile Păvăleanu și preot Mircea Ursache. Afișele le-am așezat la fiecare scară, în blocuri, numai în parohia noastră, în general având acceptul locatarilor care sunt enoriașii noștri.

Cineva a făcut o reclamație la patru instituții: Poliția Locală, Poliția Municipală, Primăria și Biroul Electoral Județean. Cei de la Poliția Locală au venit și am avut o discuție cu ei, dar neavând competențe, ne-au pus în vedere doar să nu mai lipim afișe și ne-au invocat niște articole de lege. Noi n-am știut de problema asta, în sensul că noi nu mai avem voie să punem nici afișe pentru Ajunul Crăciunului și a Bobotezei.

Cei de la Poliția Municipală au invocat un articol de lege și ne-au amendat. Noi am semnat procesul verbal sub rezerva că n-am încălcat legea.” – ne-a declarat preotul Vasile Păvăleanu

PUBLICITATE