NEAMȚ: Polițiștii și jandarmii, în alertă în minivacanța de Sfânta Maria

În perioada 15 – 18 august, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ vor acţiona pe raza judeţului Neamţ în scopul asigurării măsurilor de ordine publică, cu ocazia manifestărilor cultural-artistice şi religioase care urmează să aibă loc în spaţiul public, la care se preconizează participarea unui număr însemnat de persoane.

Jandarmii vor avea în vedere, în principal, protecţia participanţilor, prevenirea şi combaterea oricăror fapte care aduc atingere legilor şi normelor de convieţuire socială, precum şi depistarea, identificarea şi dispunerea măsurilor legale împotriva celor care comit fapte antisociale atât în zona de desfăşurare a activităţilor cât şi pe traseele de afluire / defluire.

Joi, 15 august, peste 70 de jandarmi, pompieri şi poliţişti vor acţiona în vederea asigurării unui climat adecvat de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţenii prezenţi în zona portului Bicaz unde vor avea loc activităţi cultural-artistice prilejuite de Ziua Marinei Române. Recomandăm cetăţenilor care doresc să ajungă în zonă să aibă în vedere restricţiile impuse de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe DN15, între km 242+200 – 286+250, între localităţile Poiana Largului – Bicaz, circulaţia rutieră fiind închisă pentru toate categoriile de vehicule până la data de 31.12.2019 pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a suprafeţei de rulare.

Misiunile vor continua cu Hramul Mănăstirii Văratec în comuna Agapia, Water Music Festival în zona debarcader din localitatea Ceahlău, Youth FEST în Piaţa Roman Vodă şi Zilele Comunelor: Nisiporeşti, Moldoveni, Pildeşti, Grumăzeşti, Borleşti, Piatra Şoimului, Cordun, Podoleni, Horia, Vânători, Bodeşti, Bozieni, Dobreni, Costişa, Taşca şi cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Având în vedere minivacanţa prilejuită de sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului,  se estimează o creştere a numărului de turişti şi în staţiunile montane din judeţ fapt pentru care, jandarmii montani din Bicaz,  Durău şi Vânători-Neamţ vor intensifica acţiunile specifice executate în zonele de agrement şi pe traseele turistice, fiind în atenţie şi respectarea normelor legale referitoare la activităţile de picnic. 

Pentru a preveni eventualele evenimente care pot duce la tulburarea ordinii şi siguranţei publice, jandarmii nemţeni recomandă cetăţenilor participanţi la manifestări să adopte un comportament civilizat, să evite conflictele de orice natură, iar în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială să solicite intervenţia sau sprijinul forţelor de ordine.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț vor fi alături de cetățeni pe toată perioada minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică optim.

În perioada 15– 18 august a.c., peste 120 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, arme, explozivi, substanţe periculoase, luptători de la acțiuni speciale și din cadrul altor structuri, vor acționa, zilnic, în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale.

Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii rutieri vor acţiona pe drumurile publice, în proximitatea lăcaşurilor de cult și în zonele turistice unde se vor desfășura manifestări publice circumscrise acestei sărbători.

Polițiștii nemțeni vă recomandă:

Când plecați la drum:

Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se merge în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimul legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.

Pe perioada sejurului:

Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel! Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare!

Când părăsiți camera de hotel/pensiune, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise mai ales dacă aveţi repartizată o cameră la parter sau la un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare!

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru!

Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri de valoare! Atenție: bagajele sau gențile păstrate în mașină, chiar dacă nu conțin valori, pot atrage hoții întrucât aceștia nu știu ce se află în interior.

Dacă vă aflaţi în staţiuni de pe litoral, nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă bani sau lucruri de valoare (telefoane, aparate fotografiat/filmat, bijuterii, etc.)! Rugați o persoană de încredere să rămână în locul respectiv!

La evenimente publice:

Dacă vă deplasaţi cu maşina în zone în care se organizează manifestări publice, respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri, lăsaţi vehiculele în parcări sau, pe timpul nopţii, în zone iluminate. Nu păstraţi în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!

Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu consumaţi alcool în exces ori substanţe interzise şi nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera.

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte ilicite, apelaţi la cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112!

         În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

                                                   Vom fi la datorie!