NEAMȚ: Polițiștii, alături de elevi la începutul noului an școlar

Astăzi, 13 septembrie, peste 300 de polițiști, alături de jandarmi și polițiști locali, au acționat în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din județul Neamț, pentru un început în siguranță al noului an școlar.

„Emoțiile, speranța, bucuria revederii colegilor, educatorilor, învățătorilor și profesorilor au definit această zi, la fel ca în fiecare an, zi în care ne bucurăm să vă fim aproape.

Pentru Poliția Română, siguranţa în şcoli constituie o prioritate. Astfel, pentru ca noul an şcolar să înceapă și să decurgă în linişte şi siguranţă, fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestră ale Poliţiei, inclusiv traseele pe care copiii le folosesc pentru a veni și pleca de la școală.

Polițiștii birourilor de siguranță școlară se vor deplasa la sediul unităților de învățământ preuniversitar, în vederea relaționării cu conducerea acestora şi cu cadrele didactice responsabile de gestionarea fenomenului de violență școlară și bullying, respectiv cu consilierii educativi, în scopul identificării elevilor aflați în situații de risc sau vulnerabili.

De asemenea, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele la care copiii vin și pleacă de la unitățile de învătământ.” – este mesajul IPJ Neamț

La nivel județului Neamț, polițiștii intensifică activitățile de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi, din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice, asigurării de răspundere civilă obligatorie și respectării normelor de protecție privind răspândirea virusului Covid-19.

Totodată, sunt controlate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ, cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

Pentru prevenirea evenimentelor negative şi evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional, poliţiştii vor organiza  pentru elevi diferite activităţi preventiv-educative.

Acestea sunt orientate cu precădere către prezentarea unor modalități de soluționare non-agresivă a conflictelor, precum şi a unor noțiuni juridice privind răspunderea penală şi consecințele comiterii unor fapte antisociale, concomitent cu promovarea tipologiilor comportamentale bazate pe respectarea regulilor de conviețuire socială.

Pentru creșterea gradului de siguranță în interiorul unităților de învățământ, polițiștii informează factorii responsabili cu privire la cele mai bune măsuri care pot fi luate și sunt pregătiți să răspundă la orice întrebare și să intervină ori de câte ori este nevoie.

Trezitul de dimineață, pașii timizi sau grăbiți, reîntâlnirea cu colegii si cadrele didactice,sunt momente care definesc emoțiile acestei zile.

De multe ori auziți că este foarte greu să schimbați lumea, dar pașii voștri către școală sunt pași siguri către un viitor care vă aparține și pe care îl puteți modela prin cunoștințele deprinse, prin puterea prieteniei, prin zâmbetul și curajul vostru.

Și noi, cei mari, ne amintim cu emoții de prima zi de școală, de profesorii preferați, de colegii de bancă, de teste și rezultate așteptate cu sufletul la gură. Ne dorim ca și pentru voi această zi să reprezinte startul unor amintiri memorabile.

Fluidizarea traseelor către școală și casă, siguranța copiilor, educația informativă și preventivă sunt materiile noastre ale polițiștilor și jandarmilor, faptele bune, prietenia și materiile școlare, sunt specifice vouă copiilor, părinților și cadrelor didactice.

Să aveți un an plin de reușite și de învățături bune, să vă respectați profesorii, să-i urmați cu încredere pe cei demni de admirat și să vă iubiți părinții, răsplătindu-i cu câte o bucurie pentru eforturile lor de a vă oferi tot ce e mai bun! Să nu uitați să și citiți, să vă distrați și să vă faceți prieteni!

Vă urăm tuturor un an școlar plin de reușite și împliniri! Vă vom fi mereu aproape!