NEAMȚ: Polițiști din Neamț, dați exemplu. Au refuzat o mită de 5.000 de lei

Cazul celor doi polițiști din Neamț, care au refuzat o mită de 5.000 de lei, a fost dat exemplu în bilanțul activității Direcției Generală Anticorupție (DGA), pe anul 2018.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

DGA a prezentat, joi, Analiza principalelor activități de prevenire și combatere a corupției desfășurate desfășurate în anul 2018.

Vezi raportul DGA aici: http://www.mai-dga.ro/wp-content/uploads/2019/02/Comunicat-bilant-2018-DGA.pdf

Ca exemplu în denunțarea unor cazuri de corupție de către lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne, DGA a subliniat speța din luna septembrie, când echipajul format din doi agenți de poliție a denunțat la D.G.A. o dare de mită în sumă de 5.000 de lei.

La data de 13.09.2018, un bărbat, persoană fără calitate specială, a oferit suma de 5.000 lei unor agenți de poliție rutieră din cadrul IPJ Neamț – Poliția Orașului Târgu-Neamț în scopul nedispunerii măsurilor legale cu ocazia constatării săvârșirii de către suspect a infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, sub influența băuturilor alcoolice. La data de 27.09.2018, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, urmare a probatoriului administrat de poliţiştii DGA-SJA Neamţ a dispus reținerea pentru 24 ore a suspectului, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită. – notează exemplul dat de DGA.

Conform comunicatului emis la acea vreme, cei doi agenți de poliție au fost sesizați de ofiţerul de serviciu din cadrul Poliţiei Oraşului Tîrgu Neamţ cu privire la producerea unui accident rutier, pe un drum comunal de pe raza comunei Răuceşti, jud. Neamţ, soldat cu vătămarea unei persoane.

Autorul accidentului, o persoană fără calitate specială, a oferit organelor de poliţie suma de 5.000 de lei, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi a nu-i întocmi dosarul penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

La data de 15.09.2018, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, autorul accidentului  s-a deplasat în imobilul în care locuieşte unul dintre cei doi polițiști şi i-a promis o sumă de bani necuantificată, în acelaşi scop.

Ca urmare a denunțului formulat și a cercetărilor efectuate de ofițerii D.G.A. – S.J.A. Neamț, procurorul a dispus reținerea celui în cauză, apoi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile pentru săvârșirea infracțiunii dedare de mită în formă continuată.

PUBLICITATE