Neamț: Poliţia Rutieră intensifică acţiunile pentru prevenirea accidentelor în următoarea perioadă

În perioada 30.12.2017– 02.01.2018, lucrătorii Serviciului Rutier Neamţ vor acționa pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, pe tronsoanele de drum cu risc accidentogen ridicat identificate în urma analizelor efectuate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În primul rând, se va urmări combaterea excesului de viteză, prin folosirea tuturor aparatelor radar din dotare (9 aparate radar inscripționate și 3 aparate radar neinscripționate), care vor fi dispuse în sistem cascadă, pe sectoarele de drumuri naționale din zonă de competență. Se va acționa în principal pe DN 15B, DN 15 și DN 15C, unde s-au înregistrat cele mai multe accidente pe fondul vitezei excesive sau neadaptate la condițiile de drum.

De asemenea, se va urmări combaterea consumului de alcool în rândul conducătorilor auto, care deși în anul 2017 nu este o cauză principală a accidentelor  de circulație, de multe concură la producerea evenimentelor rutiere.

Reamintim că fapta conducătorului auto de a conduce un autovehicul prezentând o concentrație alcoolică de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1305 la 2900 lei și reținerea permisului de conducere în vederea suspendării pentru 90 de zile, iar conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Totodată, în această perioadă, pe tronsonul DN 15 Piatra Neamț – Costișa, va fi organizată o acțiune pentru disciplinarea pietonilor și combaterea excesului de viteză, primele două cauze care au generat accidente rutiere în anul 2017.

Recomandări IPJ Neamț:

În atenția conducătorilor auto: în zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni! Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

Totodată, țineţi cont de faptul că atunci când carosabilul este acoperit cu polei sau zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat iar timpul de frânare crește.

Pietonilor le recomandăm să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Purtați articole vestimentare cu elemente fluorescent-reflectorizante, pe timp de noapte!  Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi drumurile numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!

Şi lumea  virtuală este parte din viaţa noastră

  • Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi.
  • Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.
  • Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

Având în vedere perioada aglomerată, din această perioadă a anului,vă recomandăm :

În situația în care sunteți implicat într-o altercație în trafic, păstrați-vă calmul și nu răspundeți actelor de violență fizică sau verbală. De asemenea, vă îndrumăm să rețineți cât mai multe detalii referitoare la persoana sau persoanele care manifestă un comportament agresiv, la autoturismul pe care îl conduc, numărul de înmatriculare, și, cel mai important, să sesizați de îndată incidentul prin apel unic de urgență 112. Cel mai apropiat echipaj de poliție va putea interveni pentru detensionarea situației, stabilirii cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

PUBLICITATE